Poluarea urbană cu toate fațetele ei, de la fumul de țigară până la noxele automobilelor și substanțele chimice cu care venim zilnic în contact, exercită un stres permanent asupra pielii, o usucă și îi provoacă iritare. În întâmpinarea acestei agresiuni mulți dintre voi utilizați regulat o varietate de preparate cosmetice.
Dar pielea voastră, se pare că nu poate tolera orice. Ba mai mult decât atât, reacţionează prompt și vă avertizează că, deși v-ați ales cu mare grijă numai anumite produse cosmetice, ei îi fac rău. Se usucă, vă ustură, se înroșește și devine pruriginoasă. Este oare pielea voastră mai sensibilă, sau aveți de-a face cu o reacție alergică?
Peste jumătate dintre femei și, deloc suprinzător, în ultimii ani, un număr foarte mare de bărbați, afirmă ca au o piele mai sensibilă și că au dezvoltat diverse intoleranțe față de o diversitate de preparate cosmetice, fie că e vorba de creme, parfumuri, deodorante, șampoane, sau e vorba de vopsele de păr, lacuri de unghii și farduri, uneori chiar și față de preparatele declarate hipoalergenice.
Oare putem depista și desigur evita componentele alergenice, ingredientele periculoase sau substanțele cu potențial dăunător existente în diferitele tipuri de cosmetice?
Echipa formată din specialiștii dermatologi și alergologul de la Clinica Medicum vă poate oferi un ghid de recunoaștere și management al alergiilor sau reacțiilor iritative provocate de cosmetice, învățându-vă ce să evitați, cum să le tratați și mai ales cum să vă păstrați pielea cât mai frumoasă și sănătoasă.
Reacțiile alergice la cosmetice, ca majoritatea alergiilor, de altfel, necesită contacte sensibilizatoare spre deosebire de reacțiile iritative care pot apărea de la prima utilizare a preparatelor cosmetice. Sensibilizarea pielii față de un anumit produs apare în urma folosirii lui regulate. Contactele sensibilizante pot fi directe, alergen-piele, ca de exemplu în alergia la fard de pleoape, contact la distanță ca de exemplu în dermatita la lacul de unghii, contacte accidentale de la mâini pe față, contact aerogen ca în cazul picăturilor de parfum sau polenul plantelor sau fotosensibilizări care necesită expunere concomitentă la razele solare și alergen.
Dermatitele, fie că sunt alergice sau iritative, debutează sub forma unor zone mai roșiatice și pruriginoase dar pot evolua în câteva zile ajungând în stadiul de vezicule sau leziuni care au un conținut lichidian. Evoluția ulterioară este influențată de repetarea contactului inițial cu produsele cosmetice implicate dar și de toleranța fiecăruia. Dacă zona este scărpinată intens pot să apară așa numitele leziuni de grataj sau de scărpinare. Cele mai susceptibile zone pentru dermatite sunt cele cu pielea foarte fină și subțire: pleoape, pliurile de flexie, dar și zonele cu piele deja uscată sau foarte expusă la diverse agresiuni cum este cea a mâinilor.
Perioada de timp care trece de la contactul alergizant sensibilizant până la apariția simptomelor și semnelor locale poate varia foarte mult și depinde de reactivitatea fiecărei persoane în parte dar și de natura agentului iritant. Când este vorba de substanțe puternice, reacțiile pot apărea până în 24 de ore de la contact, dar în majoritatea cazurilor este vorba de o perioadă mai lungă, uneori zile sau luni de contact zilnic repetat.
Cele două tipuri de dermatite de contact au mecanisme dar și cauze diferite. Dermatita de contact iritativă se datorează producerii unei agresiuni locale directe a substanțelor periculoase asupra straturilor superficiale ale pielii. Dermatita alergică apare datorită răspunsului imunologic al pielii la un alergen față de care organismul a fost sensibilizat anterior prin contacte repetate.
Alergiile cosmetice grave sunt destul de rare, însă și o simptomatologie minoră îți poate afecta profund calitatea vieții. Dacă nu ai fost implicat direct, sigur ai auzit de cineva care a avut un episod de alergie cutanată la un produs cosmetic. Aceasta poate fi urmarea prezenței unor ingrediente necorespunzătoare în compoziția preparatului respectiv sau datorită unei reactivități cutanate neobișnuite a persoanelor în cauză. Alergiile la cosmetice se pot traduce printr-un polimorfism de semne și simptome din partea pielii care pleacă de la o simplă mâncărime sau roșeață locală și pot evolua spre urticarie, edem local sau eczemă.
În cazul în care aveți o alergie la orice tip de produs cosmetic fard, șampon, săpun, vopsea de păr sau parfum vă recomandăm ca în prima etapă să renuntați complet la folosirea lor. Daca nu sunteţi foarte siguri care este agresorul, ar fi mult mai corect să le eliminaţi pe toate, stabilind o listă cu produsele cosmetice folosite în ultimele luni. Sfatul nostru este să vă adresați ulterior unui specialist dermatolog sau alergolog care, după examinarea atentă a erupțiilor și efectuarea unei anamneze minuțioase, poate stabili imediat o strategie de management și un plan de investigații de care aveți nevoie pentru stabilirea exactă a diagnosticului. În general pentru că folosiți foarte multe produse cosmetice este dificil de stabilit care trebuie eliminat și care nu. Pentru realizarea identificării acelui produs alergizant, alergologul sau dermatologul poate utiliza o testare cutanată specială, PATCH test, în care pielea ta este pusă in contact cu diverse substanțe frecvent implicate în producerea alergiilor cutanate și va observa dacă apare o reacție alergică sau iritativă la vreuna dintre substanțele testate, într-un interval de 48-72 de ore. Pot fi testate atât ingredientele active cât și excipienții care sunt adăugați pentru a asigura o anumită textură, culoare, consitență sau parfum preparatului finit, însumând un număr impresionant de aproximativ 60 de haptene.
Indiferent de tipul dermatitei de contact, nu există o metodă de desensibilizare care să permită contactul ulterior cu produsul răspunzător de alergie. Cea mai sigură metodă de a evita astfel de neplăceri presupune depistarea substanțelor față de care ați dezvoltat o sensibilizare alergică și evitarea completă și permanentă a contactului cu acestea.
3 Comments
Roxana Oprea
Ma numesc Oprea Roxana și sunt interesată de un test pentru alergie sa știu exact la ce substanțe fac alergie. Fac alergie la degete și pe mâini dacă intru in contact cu substanțele folosite pentru manichiura cu gel sau oja semipermanenta și as vrea sa știu exact la ce substanța. Mulțumesc!
Clinica Medicum
Buna ziua, trebuie sa va programati la un consult la dna dr Nicolae Adriana. Dansa va va oferi toate informatiile necesare. Pentru programari sau alte informatii sunati la 0753 818181. O zi buna!
Nicoleta Butoianu
Buma seara,ati rezolvat problema cu alergia la oja?Si eu am aceiasi problema si nu stiu incotro sa o apuc.Multumesc.