Intoleranta la histamina - Clinica Medicum

Intoleranta la histamina

Intoleranta la histamina devine clinic manifesta cand organismul este incarcat cu o cantitate mai mare de histamina decat poate metaboliza ca in situatia consumului de alimente bogate in histamina, alcool sau medicamente care elibereaza histamina sau blocheaza DAO.

Nivelul de histamina poate fi prea ridicat si in cazul productiei sale exagerate ca in cazul reactiilor alergice, mastocitozei, infectiilor bacteriene, sangerarilor gastrointestinale.

Scaderea capacitatii de degradare a histaminei poate determina o serie de manifestari clinice. Pot fi afectate mai multe organe pornind de la piele si tract gastrointestinal pana la sistemul cardiovascular, respirator, sistem nervos central si tractul genital. Simptomele pot sa apara de la cateva minute pana la citeva ore dupa ingestia alimentelor sau medicamentelor implicate.

Chiar si persoanele absolut sanatoase pot prezenta dureri de cap severe sau inrosire (flushing) la ingestia unei cantitati foarte mari de histamina ca cea care se gaseste in pestele alterat (scomboidoza).

Cefaleea (durerea de cap) poate fi produsa de o cantitate crescuta de histamina si la persoanele care sufereau anterior de migrene si care au deficit de DAO. La acestea, crizele sunt declansate de ingestia branzeturilor maturate si vinului si sunt ameliorate dupa o dieta restrictiva si terapie cu antihistaminice.

Manifestarile gastrointestinale care apar in intoleranta la histamina sunt de tipul crampelor abdominale, balonarilor, greata si varsaturi, constipatie cronica sau diaree. Un nivel crescut de histamina si o scadere a activitatii DAO sunt intalnite si in anumite boli inflamatorii si neoplazice ca de exemplu boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica, neoplasme ale colonului sau rectului, infectii cu Helicobacter pylori si chiar alergii alimentare in care este afectata si activitatea celeilalte enzime HNMT.

In timpul sau imediat dupa ingestia unor alimente bogate in histamina sau alcool pot aparea si manifestari respiratorii ca: obstructie nazala, salve de stranuturi si rinoree. In cazuri severe apar crize de astm.

La pacientii cu alergii alimentare la care apar manifestari bronhoobstructive este scazuta si activitatea HNMT la nivelul epiteliului bronsic, aceasta orchestrand degradarea histaminei la acest nivel.

Femeile intolerante la histamina sufera de cefalee dependenta de ciclul mentrual si de dismenoree care se explica prin faptul ca histamina determina cresteri ale concentratiei de estrogeni. In timpul sarcinii, DAO este produs intr-o concentratie foarte mare la nivelul placentei explicand astfel reducerea intolerantelor alimentare in aceasta perioada.

Manifestarile cutanate intalnite la persoanele cu intoleranta la histamina sunt de tipul urticariei, angioedemului, rash-ului (roseata difuza) sau dermatitei.

In deficitul de DAO pot fi intalnite si manifestari mai putin obisnuite de tipul bufeurilor, variatiilor de tensiune arteriale, tahicardiei, insomniei, presiunii craniane, durerilor severe la nivelul sinusurilor, sau dintilor, dificultatii de concentrare, aftelor bucale, furnicaturilor la nivelul limbii, usturimilor la urinat, junghiurilor, ametelilor, agresivitatii, nervozitatii, absentei motivatiei, febrei, extinderii acneei, senzatiei de gat umflat cu dureri la nivelul amigdalelor, tulburarilor de circulatie, conjunctivitei, furnicaturilor si durerilor musculare la nivelul bratelor sau picioarelor, care nu pot fi incadrate de obicei in tabloul tipic al unei alte afectiuni.

Poate exista o legatura intre intoleranta la histamina si anumite afectiuni. Reducerea activitatii DAO sau scaderea eliberarii DAO dupa administrarea de heparina poate fi un indicator al afectarii tesuturilor la bolnavii cu insuficienta renala, hepatita virala si ciroza hepatica.
Activitatea DAO poate fi scazuta si la bolnavii cu urticarie cronica si la acestia se poate obtine o ameliorare a simptomatologiei prin respectarea unei diete fara histamina.

Si in dermatita atopica severa este intalnita o concentratie plasmatica mare a histaminei precum si o createre a eliberarii spontane a acesteia sub actiunea diferitilor factori in special alimentari care pot determina agravarea eruptiei cutanate.

 

2 Comments
  1. Răspunde
    Ana

    In cast timp primim rezultatele?

    • Răspunde
      Clinica Medicum

      Ne puteti contacta telefonic pentru o data exacta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X