imagistica sanului in timpul sarcinii si lactatiei, Doctor Cristian Nicolae - clinica medicum

Imagistica sânului în timpul sarcinii și lactației

Scopul acestui articol este de a trece în revistă caracteristicile cheie clinice, histologice și imagistice ale modificărilor fiziologice produse la nivelul sânului și a leziunilor mamare ce pot aparea în cele două perioade disticte (de gravidie și lactație).

În mod normal, în țesutul fibroglandular mamar există doar 20-40% lobuli, iar restul sunt doar ducte.

Modificările nivelului de estrogen circulant, progesteron și prolactină sunt responsabile în principal pentru modificările fiziologice majore din timpul sarcinii și alăptării de la nivelul sânului. Dacă apar dezechilibre hormonale, atunci vor rămâne doar cu lobulii și ductele din perioada de negravidie, deci vor avea o cantitate redusă de lapte!

Începând cu primul trimestru și continuând pe tot parcursul sarcinii, creșterea nivelului de estrogen stimulează creșterea în volum a sânilor, predominant prin dezvoltarea sistemului ductal – arborizarea acestuia prin penetrarea țesutului adipos și dezvoltarea (terminal) lobulilor și, într-o măsură mai mică, prin creșterea țesutului  stromal.

Progesteronul acționează sinergic cu estrogenul pentru a contribui la creșterea numerică ductală și lobulară, cât și pentru asigurarea capacității secretorii a celulelor alveolare (prezente în pereții lobulilor). Prezența sa este necesară pentru stimularea secreției lactate.

În ciuda rolului principal al estrogenului și progesteronului în pregatirea lactației, ambele inhibă producția de lapte. Colostrul este secretat în sistemul ductal în ultimele zile de sarcină, dar în proporție de doar câțiva mililitri pe zi.

Producția de lapte la capacitate maximă începe după naștere, când efectele stimulatoare ale prolactinei acționează în opoziție cu efectele inhibitoare ale estrogenului placentar și ale progesteronului.

Secreția de prolactină de la nivelul glandei pituitare crește constant de-a lungul sarcinii, dar revine la nivelurile bazale postpartum. Sinteza de lapte este susținută de fiecare eveniment de alăptare, care stimulează biofeedback-ul, ceea ce duce la creșterea secreției de prolactină!

Modificările fiziologice ale sânului din sarcină se manifestă clinic prin creșterea în volum a sânului, creșterea fermității și o nodularitate crescută, ceea ce face ca examenul palpatoric să devină mult mai dificil pe măsură ce sarcina avansează.
Aceste modificări sunt menținute în timpul alăptării și vor regresa constant, la starea de dinainte cu aproximativ 3 luni de la încetarea alăptării.

Examinarea sânilor pe parcursul sarcinii și în lactație (prin ecografie) este benefică deoarece lămurește promt natura nodulului și poate face diagnosticul diferențial cu cancerul! Cancerul de sân apărut pe parcursul sarcinii, alăptării și în cei 5 ani de după, este foarte agresiv, fiind de cele mai multe ori triplu negativ și de tip G3! Rata de supraviețuire este de maxim 6-12 luni de la diagnostic!

La Clinica Medicum, dispunem de un mamograf performant – Pristina GE – care facilitează obținerea unui diagnostic rapid și precis, dar și a unor imagini extrem de clare, de o calitate superioară, mai ales în urma utilizării substanței de contrast.

Dr. Nicolae Cristian
Specialist Imagistica Sânului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X