Venirea pe lume a unui bebeluș este un motiv de bucurie pentru multe femei, însă noul membru al familiei are nevoie de o îngrijire specială, diferită de cea a unui adult. Ce ar trebui să știe proaspetele mămici despre igiena orală a micuților?
Chiar dacă nou născuții nu au încă dinți, igiena orală este importantă pentru reducerea apariției cariilor ulterior.
Igiena orală se practică și la nou născuți: cu ajutorul unei comprese înfășurate pe deget, se curăță gingiile și obrăjorii, la scurt timp după masă. O altă metodă este folosirea unei periuțe gingivale dintr-un silicon moale care are forma unui degetar!

Nou născuții nu se pupă pe guriță, deoarece în felul acesta se inoculează microbi din cavitățile orale ale mamelor. Suzeta este obiectul personal al copilului: în cazul căderii ei pe jos, suzeta nu se dezinfectează prin introducerea ei în gura mamei! Aceasta fie se înlocuiește, fie se sterilizează.
Este recomandat să se vină cu copilul în cabinetul stomatologic chiar și înainte de erupția dinților de lapte, pentru a se verifica raportul arcadelor alveolare. Cu ocazia acestei vizite, puteți să cereți mai multe informații mediculului dacă ceva vă îngrijorează în legătură cu apariția dinților, care începe în jurul lunii a șasea.
După erupția primilor dinți de lapte, este indicată o vizită la medicul stomatolog, atât pentru obișnuirea micuților cu cabinetul stomatologic, cât și pentru a depista precoce eventuale anomalii de structură ale dinților.
Din momentul erupției primilor dinți de lapte, este recomandat periajul dentar cu periuțe pentru copii (cele mici și colorate) și cu pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.

Până la vârsta de 4 ani, mămicile sunt cele care efectueaza periajul dentar de 2 ori pe zi, obligatoriu și cel mai important fiind periajul de seară. După periajul dinainte de culcare, nu se mai consumă niciun aliment și nicio băutură îndulcită (lapte, ceai îndulcite)!
După 4 ani, periajul poate fi efectuat de cei mici, dar verificat și completat de părinți.
Este foarte important să se parcurgă toți dinții din cavitatea orală, îndepărtându-se astfel într-o proporție mai mare, placa bacteriană.
Te așteptăm la Medicum DUOSMILES cu juniorul tău la un consult stomatologic!
Dr. Andreea David
medic stomatolog