Testarea alergiilor poate părea înfricoșătoare atât pentru junior, cât și pentru părinții lui. Acest ghid detaliat a fost scris pentru a uşura posibile temeri și pentru a facilita menținerea calmului în cabinetul medicului specialist.
Testarea alergologică trebuie asociată cu un ritual simplu prin care alergologul încearcă să identifice vinovații din spatele reacțiilor alergice ale copilului. Deși mesajul e relativ simplu, asta nu înseamnă că nu poate provoca anxietate familiei. Dacă există temeri legate de testele alergice, este bine ca acestea să nu fie răspândite contagios în întreaga familie, mai ales din perspectiva că acestea “ar putea să-i declanșeze copilului vreo reacție alergică gravă”!
“Când ești părintele unui copil cu alergii poți fi angoasat și pentru că ai din propria copilărie câteva amintiri traumatizante legate de testările alergologice. Să nu mai vorbim despre bunicii copilului care pot intra în acestă ecuație având o încărcătură emoțională dublă. De aceea, prin înțelegerea cât mai exactă a procedurii de testare și a modului prin care poate fi pregătit copilul pentru această experiență, vor fi toți, de la mic la mare, mult mai liniștiți la întâlnirea cu alergologul.” ne explică doctor Claudia Adriana Nicolae, medic primar alergologie și imunologie clinică.
CE TIPURI DE TESTE CUTANATE EXISTĂ ?
1. Testul cutanat prick (prin înțepătură) prin intermediul căruia se pot introduce, de cele mai multe ori într-o versiune diluată, alergene provenite din diferite surse în stratul superficial al pielii (cu ajutorul unei zgârieturi punctiforme produsă de o lanțetă de plastic sau metal, care are un vârf mic ascuțit).
2. Testul cutanat intradermic, mai puțin prietenos, în care alergologul utilizează un ac mic pentru a injecta alergenele în stratul mai profund al pielii.
3. Testul epicutanat (patch) care presupune aplicarea pe piele a unor mici dispozitive adezive de tipul unor plasturi care conțin diferite substanțe alergenice.
4. Test de provocare la gheață, prin care pielea va fi pusă în contact cu un cub de gheață care va fi ținut pe loc 4 minute, după care va fi înlăturat.
CUM DECURGE PREGĂTIREA PENTRU TESTE ?
Pregătirea psihologică pentru testele cutanate trebuie să înceapă cu ceva timp înainte de testul real și părinții trebuie să fie informați asupra intervalului de timp în care vor întrerupe medicația antialergică pe care o primește copilul, interval care poate varia în funcție de medicament dar și de tipul de testare care se va face.
“Discutați cu medicul care v-a îndrumat către serviciul de alergologie despre opțiunile pe care le aveți pentru a gestiona cât mai corect reacțiile alergice în acea perioadă de timp în care copilul nu mai primește medicația care îi poate influența rezultatele testelor cutanate. Dacă aveți nelămuriri, mai bine solicitați informațiile direct alergologului care urmează să-i facă testarea.” sugereaza dr. Nicolae.
Când îi este povestit copilului despre viitoarele teste pe piele, acestea trebuie prezentate într-o variantă cât mai atractivă și prietenoasă.
Juniorului trebuie să i se explice că medicul alergolog va face un anumit test ca să afle ce anume îl face să se scarpine sau îi produce bubițele de pe piele, ce îi declanșează strănuturile repetate, îi face nasul să curgă sau să fie înfundat, de ce tușește când aleargă afară sau îl doare burtica după ce mănâncă anumite alimente.
“Asigurați-vă că ați înțeles cât mai bine la ce risc va fi expus copilul în timpul testării cutanate și fiți cât mai calmi pentru că echipa medicală este acolo pentru a-l proteja de orice reacții periculoase. Dacă copilul dumneavoastră este curios despre modul în care va simți testul, vă sugerez utilizarea unei scobitori din plastic pentru a apăsa ușor pe piele sau lipirea unui plasture pe o zonă pe care ulterior o fotografiați demonstrativ. Odată ajuns în cabinetul de alergologie , copilul o să poată vedea sau atinge instrumentele folosite pentru testare. Asigurați-vă copilul că acest test nu va provoca sângerare, dar că s-ar putea să simtă mâncârime dacă este alergic la substanțele testate.” explică doamna doctor.
În cazul în care există o medicație de fond cu preparate cortizonice (chiar dacă sunt administrate doar local pe piele) aceasta se va întrerupe cu 3 săptămâni înainte de testare.
CE AR TREBUI SĂ FACĂ PĂRINȚII ODATĂ AJUNȘI LA CABINET?
Nu ar fi o idee rea să i se prezinte micuțului trusa care conține sticluțele cu extracte alergenice ca pe o cutie specială cu parfumuri sau poțiuni magice iar lanțetele ca pe niște bețișoare magice cu ajutorul cărora prietenul alergolog le poate face mici tatuaje.
După ce i se va dezinfecta pielea juniorului, picăturile cu extracte alergenice sau fragmentele de alimente vor fi aplicate pe spatele sau pe antebrațele lui. Pentru a vedea dacă pielea reacționează, sunt testate mereu pe lângă alergene și două substanțe suplimentare denumite controale: un control negativ și histamina.
La toată lumea, histamina produce obligatoriu un răspuns al pielii (în dreptul ei apare o ușoara umflătură, însoțită de mâncărime și roșeață). De aceea este folosită ca un control pozitiv. Dacă nu există o reacție la histamina, cu mare probabilitate nu a fost întreruptă la timp medicația care poate influența reactivitatea pielii la alergene și testarea cutanată prick poate fi dificil sau chiar imposibil de interpretat.
De reținut e faptul că o reacție cutanată pozitivă la histamină nu înseamnă nici alergie și nici intoleranță la histamină!
“Întrerupeți cu 5-7 zile înainte antihistaminicele și interesați-vă dacă alte medicamente pe care le aveți în schema de tratament pot influența rezultatul testelor prick. Cei mai mulți copii nu plâng îm timpul testelor prick. Cu toate acestea, fiți gata să vă liniștiți copilul și eventual să ajutați echipa să-l imobilizeze cu blândețe, dacă va fi necesar. Dacă sunteți niște părinți informați veți reacționa calm, reușind să vă ajutați copilul să treacă cu bine peste acestă experiență.
Ați putea să aduceți cu voi o jucărie, un smartphone, un dispozitiv de joc portabil, cărți sau puzzle-uri pentru a vă păstra ocupat copilul atât pe parcursul testării cât și în perioada următoare în care veți aștepta rezultatul.
Dacă aveți un bebeluș sau un copil mititel puteți incerca să-l calmați cu un cântecel, cu jucării mici, familiare, cu o suzetă sau cu un biberon.
Nu este permis să aduceți mâncare pentru o gustare-recompensă (deoarece aceasta, chiar dacă este sigură pentru el, ar putea să declanșeze o reacție alergică altor copii care sunt în sala de așteptare și care pot avea diverse alergii alimentare).
De asemenea, copiii vă pot cere să le faceți poze în timpul testării cu antebrațul sau spatele tatuat pentru a le arăta fraților, prietenilor sau bunicilor și a le demonstra cât de curajoși au fost.
Organizați-vă timpul alocat consultației alergologice având în vedere că după testare veți avea de așteptat între 20 și 30 de minute pentru ca pielea copilului să reacționeze la contactul cu alergenele și abia după aceea testele vor fi citite și veți fi consiliați.” detaliază doctor Nicolae.
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMPUL TESTĂRII ?
Dacă copilul are o sensibilizare alergică la una dintre substanțele aplicate, locul înțepăturii se va înroși, se va umfla și îl va mânca ca la o mușcătură de țânțar sau ca o urzicătură. Alergologul va măsura reacția și apoi va pune o cremă cu cortizon local sau îi va da un antihistaminic oral pentru a calma reacția.
Medicul va comunica adultului însoțitor, în funcție de relevanța clinică a testelor, măsurile prin care poate preveni contactul copilului cu alergenele respective și tratamentul pe care o să-l urmeze ulterior.
De multe ori obiceiurile zilnice se pot schimba radical pe baza rezultatelor testării alergologice și trebuie să fie pregătită întreaga familie și pentru astfel de situații.
Doar în anumite cazuri, mai ales când avem de-a face cu alergii medicamentoase, după testele prick, copilului i se pot face și teste intradermice. Acestea fac parte din protocoale speciale de testări alergologice, se fac în prezența unui personal medical cu expertiză, în prezența trusei de urgență.
Însoțitorilor copilului li se va cere să își dea consimțământul în legătură cu o astfel de procedură. Pentru că acestă testare implică folosirea acelor, poate fi dureroasă!
Cu atât mai mult, trebuie să fie discutate cu echipa medicală modalitățile prin care ar putea fi ajutat copilul să facă față cât mai bine unei astfel de situații!
CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ TESTARE ?
În ceea ce privește testarea patch trebuie luat în calcul faptul că vor fi necesare minim 3 vizite la alergolog și că trebuie ca cel mic să fie supravegheat foarte atent ca să nu-și desprindă plasturii. Nu e voie ca plasturii să fie udați, așa că vor exista restricții legate de duș și de orice activități sportive.
După prima zi de la aplicarea plasturilor, copilul se poate plânge de mâncărimi în zona în care au fost lipiți, mai ales dacă a dezvoltat o reacție alergică față de una dintre substanțele testate, iar locul respectiv se va înroși și poate să facă și mici vezicule.
Prima citire a testelor se va face după 1-2 zile în cazul testelor patch de atopie și 48 de ore în cazul alergenelor din trusa standard europeană sau cosmetică, când alergologul îndepărtează plasturii respectivi. Acesta va analiza locul respectiv și în zilele următoare pentru a cuantifica intensitatea reacțiilor alergice întârziate. După citirea finală a testelor, părinții vor primi o listă cu produsele în care pot fi întâlnite alergenele testate și li se va indica un regim alimentar restrictiv și un tratament corespunzător.
“Nu uitați că restricțiile legate de contactul zonei respective cu apă sau administrarea medicamentelor cortizonice rămân valabile toată perioada! Dacă vi s-a propus, ca metodă de diagnostic alergologic, recoltarea unor analize pentru clarificarea cauzelor care i-au declanșat copilului diverse alergii și aici ar fi câteva sfaturi de dat în legătură cu pregătirea pe care ar trebui să i-o faceți copilului pentru testele de sânge. O recoltare de sânge pentru testarea alergiilor este rapidă, dar implică utilizarea unui ac. Explicați-i calm și precis ce i se va întâmpla în timpul recoltării. Dacă este suficient de mare ca să poate înțelege, povestiți-i copilului că procedura face parte dintr-un plan salvator și utilizați, fără ezitare, toate metodele de divertisment recomandate și în cazul testărilor cutanate.” sugerează doamna doctor.
Rezultatul testelor serologice care evidențiază anticorpii de tip IgE-uri specifice pentru diverse extracte alergenice sau componente moleculare alergenice nu este influențat de medicația antihistaminică – de aceea pot fi folosite ca alternativă pentru testele cutanate prick atunci când aceasta nu poate fi întreruptă.
Pentru mai multe informații despre serviciile de alergologie și imunologie disponibile în Clinica Medicum și despre prețurile aferente, click aici.
One Comment
Ioji Geanina
Bună ziua, ași dori să ajung și eu la clinică să mi se facă un test nu știu la ce fac alergie am probleme de 3 luni mi să dat să fac analize și tratamente dar nu mia trecut. Am 39 de ani și sunt din Sighișoara.