astm la bebelusi - doctor adriana nicolae, alergologie - clinica medicum

Expunerea bebelușilor la produse de curățat, asociată cu astmul!

Cei mai mulți părinți își doresc o casă curată, fără germeni, pentru copiii lor. Un studiu canadian nou arată, însă, că expunerea timpurie a micuților la produsele populare de curățare de pe piață le poate cauza dezvoltarea astmului.

O echipă de cercetători din Canada a descoperit că sugarii care trăiesc în case cu o utilizare mai intensă a produselor de curățare au șanse crescute să sufere de wheezing recurent și să dezvolte astm până la vârsta de 3 ani.

Studiul lor a analizat 26 de tipuri de produse de curățare, dintre care cele mai frecvente au fost săpunul pentru vase, detergentul pentru mașina de spălat vase, spray-urile pentru mai multe suprafețe, soluțiile pentru suprafețe din sticlă și detergentul pentru rufe.

Produsele de curățare asociate cel mai strâns cu astmul au fost soluțiile de curățat cuptorul, detergenții cu parfum și odorizantele de cameră. 

Detergenții și substanțele dezinfectate nu declanșează astmul în același fel în care ar putea să o facă alergenele respiratorii precum praful sau polenul. Mai degrabă, par să producă un răspuns din partea sistemului imunitar înnăscut, care, ulterior va duce la remodelarea ţesutului pulmonar al copilului.

Mai mult, există dovezi că produsele de curățare ar putea juca un rol în remodelarea florei intestinale, fapt care este asociat tot mai mult cu dezvoltarea de alergii.

Astmul pe care îl declanșează produsele de curățare nu este cauzat de un răspuns alergic mediat de anticorpii de tip IgE, ci are la bază un răspuns inflamator în care sunt implicate neutrofilele, un tip de leucocite iar copiii care au fost expuşi la mai multe produse de curățare nu au avut mai multe alergii decât ceilalți până la vârsta de 3 ani.

În ciuda acestui fapt, există posibilitatea ca prin inflamarea căilor respiratorii cu produse de curățare, să se creeze o situație în care copilul este mai susceptibil la alergene.

Deoarece ritmul de respirație al unui copil mic este mult mai mare decât cel la unui adult și pentru că un bebeluș este în permanență în contact cu suprafețele din casă, cum ar fi covoarele și podelele, cercetătorii consideră că cei mici inhalează/ingerează cantități mai mari de compuși nocivi de curățare decât părinții lor.

Au fost realizate studii extinse care leagă substanțele chimice de curățare de apariția astmului la adulți, însă studiul publicat în februarie 2020 în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene este primul care arată efectele devastatoare ale acestor produse nenaturale asupra sugarilor și copiilor mici.

“Întoarcerea la simplitate este cheia!” a afirmat în repetate rânduri alergologul nostru, Claudia Adriana Nicolae, în întâlnirile pe care le-a avut cu părinții juniorilor diagnosticați cu diverse forme de alergii. 

Utilizarea produsele de curățare chimice nu este absolut necesară în casele în care există bebeluși, iar dezavantajele legate de agravarea dermatitei atopice sau declanșarea unor manifestări respiratorii, depășesc adeseori avantajele. Acești părinții ar trebui să ia în calcul și utilizarea unor produse de curățare naturale, ecologice ca bicarbonatul de sodiu sau oțetul și să se asigure că nu sunt parfumate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X