evaluarea imagistica a sanilor dupa implant mamar - clinica medicum

Evaluarea imagistică a sânilor după un implant mamar

Multe femei decid că vor un bust mai mare, mai voluminos. Implantul mamar a devenit ceva firesc în societatea modernă și relativ accesibil din punct de vedere al prețului. Dincolo de normele sociale, însă, ce ar trebui să cunoască pacientele ȋnainte și după implantul mamar, dintr-o perspectivă medicală?

Adina Halas Hugeanu, realizator emisiune “Trăiește Smart”, Smart FM, moderator Pro Tv, “Vorbește lumea”, blogger-influencer, vorbește fără inhibiţii despre implantul mamar:

“Ȋnainte de implantul mamar mi-a fost recomandat să fac ecografia sânilor, să ne asigurăm că nu există probleme de sănătate. Totul a decurs așa cum mi-am dorit – am imaginea pe care o visam.”

Adina a revenit la Clinica Medicum pentru evaluarea anuală. I-a pus ȋntrebări doctorului Cristian Nicolae, medic primar radiologie și imagistică medicală, de la care a aflat cât de important este pentru doamne să facă din investigarea sânilor o rutină, mai ales când au un implant mamar.

Dr. Cristian Nicolae:

“Jurământul lui Hipocrat spune Primum non nocere. Ȋn traducere liberă, înseamnă Ȋntâi de toate, să nu facem rău! Să nu dăunezi! Medicul trebuie să aibă ȋn vedere principiile de bază ale profesiei, spre binele pacienţilor.”

Importanţa investigaţiei glandei mamare este de necontestat, iar când medicul estetician stabilește un protocol chirurgical (în acord cu pacientul) acesta va ȋncepe ȋntotdeauna cu investigarea sânilor, pentru a se asigura că nu există o patologie tumorală care să pună ȋn pericol viaţa pacientei, implicit calitatea actului chirurgical și rezultatele sale.

“Le dorim pacientelor noastre să fie sănătoase, iar mai apoi frumoase!”

Adina: “Dle. doctor Nicolae, aș vrea să ȋncepem cu fricile noastre, ale femeilor. E o vorbă în popor care spune că nu iese fum fără foc! Implantul mamar favorizează apariţia cancerului de sân? Care-i legătura? Adevăr sau mit?”

Dr. Cristian Nicolae: “Ȋn medicină nu există nici 100%, nici 0%, lipsă totală a riscului. Studiile nu arată o relaţie de cauză-efect implant mamar-cancer de sân. Ar fi cel puţin bizar să se facă protezarea sânului post-intervenţii de cancer de sân cu un implant care ar dăuna. O formaţiune ce poate apărea post-proteză este limfomul, dar acesta dispare odată ce proteza a fost scoasă.

Ceea ce trebuie să înțeleagă pacientele este că investigarea sânilor cu regularitate este prioritară. Ȋntr-un tipar preexistent sau când femeia a trecut deja printr-o mastectomie cu reconstrucţtie de sân, cancerul poate recidiva – însă NU din cauza implantului.

Din păcate, am diagnosticat ȋn ultimul timp cazuri de femei cu implant/reconstrucţie mamară post-intervenţie ȋn cancer de sân, care trecusera prin chimio-/radioterapie. Cancerul recidivase. În astfel de situații, va trebui reintervenit ȋn primul rând pentru tratarea cancerului, apoi pentru reprotezare. Este foarte importantă urmărirea cu regularitate a sănătăţii sânului, pentru a evalua evoluţia și a diagnostica din timp eventualele patologii tumorale, benigne sau maligne, ce pot apărea de la an la an.”

Adina: “Cum investigăm sânul corect ȋnainte și după implantul mamar?”

Dr. Cristian Nicolae: “Post-implant se va realiza o evaluare prin ecografie o dată pe an, apoi în bilanţ, o comparaţie cu imagistica anterioară implantului. Ulterior unui implant mamar, leziunile pot fi comprimate prin presiunea exercitată asupra ţesutului glandular de ceea ce s-a implantat. Orice leziune nou apărută, care nu exista ȋnainte de implant, poate ridica o suspiciune. Dacă evaluăm din start sânul, putem evalua obiectiv, ȋn dinamică. Era sau nu era acolo o formaţiune, care era dimensiunea și cum s-a modificat ȋn timp, care este aspectul, ce potential poate să prezinte imagistic etc.”

Adina: “Cum puteţi vedea ceva așa de mic ȋntr-un sân atât de mare?”

Dr. Cristian Nicolae: “Cu cât sânul este mai mic și implantul cu un volum mai mare, o formaţiune se va vedea foarte greu. Implantul mare îngreunează diagnosticarea unui cancer in situ. Examenul ecografic ne poate da date despre existenţa unei formaţiuni suspecte. Câteodată putem avea nevoie și de alte investigaţii: mamografie sau RMN, fiecare cu oportunităţi, dar și cu limite. Noua tehnologie disponibilă la clinica noastră (mamografia cu substanţă de contrast) aduce beneficii majore. Mamograful Pristina GE are un soft dedicat, care poate extrage/include implantul din imagine – o oportunitate pentru chirurg să colecteze date sumplimentare pentru a înțelege cum să abordeze formaţiunea.”

Adina: “Din experienţa dumneavoastră cu pacientele care au implant mamar, ce probleme de sănătate pot apărea?”

Dr. Cristian Nicolae: “După implant, pacientele acuză dureri mamare. Ruptura de capsulă este rară și este o neșansă. Recomand ca după implant femeile să urmeze indicaţiile medicale pe care esteticienii le oferă, de obicei, ȋn scris. Contracturile musculare apar foarte des atunci când se face sport necontrolat sau se lucrează ȋn exces zona pectorală.”

Adina: “Interesant – acesta este un lucru pe care puţine femei ȋl știu. Acum că am aflat ce este corect de făcut direct de la sursă, o să le recomand tuturor prietenelor mele să urmeze ȋntocmai sfaturile medicilor – atât ale esteticianului, cât și ale imagiștilor care le asigură că sunt bine ȋnainte de face un implant mamar. Mai ȋntâi sănătoase, apoi frumoase!

One Comment
  1. Răspunde
    Buzenchi Tiberiu

    Ce se urmărește la ecografia mamara postimplant?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X