Sindromul de apnee obstructivă în somn este o patologie frecventă reprezentată de închiderea repetată a căilor respiratorii în timpul somnului, urmată de oprirea respirației, evenimente care pot să apară de până la 400-500 de ori pe noapte. Simptomele acestui tip de patologie variază, cele mai comune însă fiind sforăitul puternic asociat cu somnolența din timpul zilei și oboseală cronică. Complicațiile în sănătatea globală pot fi severe, sindromul de apnee în somn fiind asociat cu risc crescut de hipertensiune arterială, fibrilație atrială. Accident vascular cerebral și infarct miocardic.Toate ghidurile de practică medicală în acest domeniu recomandă ca primă soluție de tratament pentru sindromul de apnee în somn terapia cu presiune pozitivă continuă. Aceasta funcționează folosind un curent de aer cu presiune pozitivă care menține deschisă calea respiratorie în timpul somnului, împiedicând astfel apariția evenimentelor respiratorii (apnee, hipopnee, sforăit). Rezultatele acestui tip de tratament sunt foarte bune pentru majoritatea pacienților, însă există totuși pacienți pentru care această soluție nu este cea mai bună. Pentru acești pacienți se pot folosi alte metode de tratament, fie cu dispozitive orale de avansare mandibulară, fie tratamente chirurgicale.
Investigația de elecție pentru pacienții care sunt candidați pentru o intervenție chirurgicală sau care din motive obiective nu pot folosi dispozitivele cu presiune pozitivă continuă este endoscopia nazo-faringo-laringiană în somn, cunoscută mai simplu ca endoscopie în somn. Rolul acestei investigații este de a evalua endoscopic calea respiratorie în timpul somnului, pentru a evidenția și obiectiva nivelul și gradul de obstrucție a acesteia. Folosind endoscopia în somn se va putea observa comportamentul structurilor moi de la nivelul gâtului în timpul somnului, acest comportament fiind de multe ori diferit de la pacient la pacient. Astfel, tratamentul chirurgical poate fi personalizat pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung.
Ce presupune endoscopia în somn?
Pentru a evalua cat mai corect calea respiratorie, pacientul este sedat ușor de către medicul anestezist pentru a induce un somn cât mai apropiat de cel normal. Imediat ce pacientul adoarme și începe să aibă evenimente respiratorii, medicul specialist ORL începe investigația cu un endoscop flexibil foarte subțire, evaluând succesiv toată calea respiratorie de la nas până la nivelul laringelui, observând astfel în mai multe cicluri respiratorii și de sforăit regiunile care pot fi implicate în apariția sindromului de apnee în somn (regiunea din spatele vălului palatin, peretele lateral al faringelui, regiunea din spatele bazei de limbă, și epiglota). În tot acest timp pacientul este monitorizat din punct de vedere cardiorespirator de echipa de anestezie. Procedura durează în medie 15 minute, și în general pacientul poate pleca acasă în următoarele 2 ore, atunci când trece complet efectul sedativului.
Rezultatele investigației sunt notate de medicul care execută endoscopia, analizând oportunitatea unui tratament chirurgical, precum și tipul de chirurgie necesar.
Care sunt avantajele endoscopiei în somn? De ce este ea necesară?
În trecut au existat multe cazuri în care pacienții care sforăiau sau sufereau de un sindrom de apnee obstructivă în somn erau supuși unor intervenții chirurgicale generice, iar rezultatele nu erau întotdeauna favorabile, simptomele lor persistând uneori și postoperator. S-a dovedit că nu există aceleași modificări anatomice la toți pacienții, astfel nu poate exista o standardizare a chirurgiei pentru acest tip de patologie. Endoscopia în somn aduce avantajul considerabil de a oferi chirurgului imaginea foarte clară și în dinamică asupra diferitelor regiuni ale faringelui care pot fi supuse unor intervenții chiurgicale, favorizând personalizarea actului medical sau chirurgical.
Există mai multe clasificări și stadializări care pot fi folosite pentru a descrie modificările observate în timpul acestui tip de endoscopie. La clinica Medicum folosim clasficarea VOTE, cea mai utilizată la nivel mondial, clasificare realizată de membrii Societății Internaționale de Chirurgia Somnului.
Imagine de endoscopie în somn. Vizualizarea laringelui
Imagine de endoscopie în somn. Colabarea (închiderea) parțială a căii respiratorii la nivelul pereților laterali ai faringelui și amigdalelor palatine
Imagine de endoscopie în somn. Colabarea (închiderea) completă a căii respiratorii în spatele vălului palatin.
Dr. Ioan Alexandru Bulescu
Medic Specialist ORL. Competență în Somnologie
Doctor în Științe Medicale
Membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului și al Academiei Americane de Medicina Somnului
Asistent Universitar