Dieta, mit sau realitate? - Clinica Medicum

Dieta, mit sau realitate?

Efectuând o cercetare pe internet despre dietă (regim), vă veți confrunta cu o multitudine de informații despre calorii, alimente care îngrașă și care slăbesc, diete rapide și spectaculoase, cu denumiri ciudate, pastile, teste, creme, dar nicăieri noțiunea corectă a acesteia.

Zilnic suntem bombardați din partea revistelor, de semenii noștri și de non-specialiști în știința alimentației cu noțiuni și imagini eronate. Din păcate gradul de denaturare a noțiunii cuvântului dietă este aproape ireversibil.

Cea mai obisnuită (eronată) noțiune a expresiei “țin dietă” este slăbitul, dar este foarte departe de ceea ce înseamnă cu adevarat acest cuvânt. În același timp mintea este abundată cu gânduri de privare de alimente, de suferință, de frustrări, de detestare și de multe ori nu pe nedrept.

Multe persoane au încredere în programul de dietă al vecinului sau al unui non-specialist, o dietă chimică care i-a dus la pragul de leșin sau chiar au depășit acest prag de leșin, dieta prin care au pierdut kilograme (fără să le pese ce au pierdut, grăsime sau lichide, fiind de ajuns doar faptul că aveau mai putine kilograme pe cântar) și apoi s-au îngrășat din nou cu aceleași kilograme sau cu mai multe kilograme într-o perioadă foarte scurtă de timp.

“Dieta este buna, dar eu sunt de vina ca m-am îngrasat din nou”, o expresie folosită des de oameni.

Bineînteles că nu ne trece niciodată prin minte faptul că aceeași modalitate de efort te poate arunca de la un capat la celălalt. Despre întreținere nici vorbă, și cum să întreți o dietă chimică sau cu lipsuri, o dietă extremă care nu te-a învățat niciodată sa ai un echilibru.

Ce înseamnă cuvântul dietă și de ce utilizarea acestuia în toate exemplele de mai sus este greșită? Rădăcinile acestui cuvânt se află în greaca veche și înseamnă stil de viață.

Nu se referă numai la alimentația noastră sau la slăbit, dar la toată viața noastră (serviciu, somn, partener, mediu social, activități fizice, locul de reședință).

Cuvântul din greaca veche diaitomai (trăiesc/a trăi) înseamnă trăiesc într-un anume mod, trăiesc într-un mod care este corect și sănătos în ceea ce privește organismul uman și sănătatea psihică. Astfel dieta nu reprezintă comenzi simple fără sens (ineficiente), dar modul prin care desfașurăm toate activitățile din viața zilnică.

În ceea ce privește alimentația noastră este vorba de relația pe care o avem cu mâncarea, de modul în care ne hrănim. Acest mod într-un fel sau altul este și cauza pentru care ne îngrășăm sau slăbim sau prin care creăm probleme propriei noastre sănătăți (colesterol, glicemie, nefropatii etc) sau un mod prin care corectăm aceste probleme.

Problema este ce vrea fiecare dintre noi. Dacă alegem un mod corect (dieta corectă), singurul lucru necesar este ca acesta să ne reprezinte (chiar dacă nu îi reprezintă pe ceilalți), să ne facă să ne simțim frumos și să asigure starea de sănătate.

Eurodiet România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X