Conform statisticilor, femeile din România ar avea o medie de 38 de contacte sexuale neprotejate pe an. În plus, metodele naturale de contracepție sunt preferatele tinerelor, în ciuda numeroaselor riscuri legate de apariția unei sarcini neplanificate i nedorite. Cunoscută drept “metoda calendarului”, această strategie este una dintre principalele metode de contracepție din mediul autohton alături de “metoda retragerii”, optate de 1 din 4 românce.
Deși au trecut 27 de ani de la schimbarea sistemului politic român, încă trăim într-o societate conservatoare, unde subiecte precum cel al sexualității sau al metodelor de contraceptie sunt încă considerate tabu. Mai mult decât atât, introducerea educatiei sexuale în școli este puternic dezbătută de biserică, părinți și profesori.
La nivel național, nu există o cultură a educației și informării corecte, deschise, în ceea ce privește importanța contraceptivelor pentru o viață sexuală responsabilă și fără griji. Educația sexuală în școli și licee este abia la început, iar cei mai mulți părinți nu obișnuiesc să discute acasă cu copiii lor aflați în pragul adolescenței ce presupune o viață sexuală sănătoasă și responsabilă.
Trebuie să nu uităm de multele prejudecăți legate de metodele contraceptive hormonale, cu acțiune pe termen lung (anticoncepționalele și dispozitivul intrauterin), care nu au vreo bază științifică. Vorbim aici despre mituri și obiceiuri eronate adânc înrădăcinate în cultura rurală, cauzate de faptul că modul de acțiune al acestor metode medicale nu este înțeles pe deplin, când ele reprezintă, de fapt, cele mai eficiente și sigure opțiuni contraceptive atunci când se dorește evitarea unei sarcini. Singura condiție este ca ele să fie compatibile cu starea de sănătate și stilul de viață al pacientei și să fie recomandate de un specialist la cabinet.
Pornind de la premiza că actul sexual este o chestiune de cuplu, responsabilitatea contracepției trebuie să se împartă și ea între parteneri. Cel mai bine este ca înainte de primul contact sexual, partenerii să ia împreună decizia privind cea mai bună metodă de contracepție. În același timp, cele mai multe metode contraceptive sunt concepute pentru a fi folosite de către femei (inclusiv cele cu acțiune pe termen lung). Iar cum femeile sunt utilizatoarele, este nevoie în primul rând ca ele să înțeleagă cum funcționează acestea.
Trebuie spus, însă, că o viață sexuală sănătoasă și responsabilă include atât evitarea unei sarcini nedorite, cât și evitarea bolilor cu transmitere sexuală.
Dr. Mirela Popa, Medic primar obstetrică ginecologie