Ecografia mamara este metoda de baza aplicata in vederea evaluarii leziunilor mamare, prima metoda de diagnostic imagistic a cancerului de san la femeile sub 40 de ani.
Evident, dupa varsta de 40 de ani, evaluarea sanilor se incepe cu mamografia, iar ecografia este utilizata in completare, in vederea unui diagnostic imagistic complet si complex.
Ecografic se pot depista leziuni suspecte sau sugestive pentru neoplazie, palpabile sau infraclinice, nepalpabile, mai putin focare suspecte de microcalcificari, in vederea depistarii carora mamografia este metoda “gold standard”.
In cazul in care ecografic, la femeile sub varsta de 40 de ani, nu se depisteaza leziuni suspecte sau sugestive pentru neoplazie, pacienta este urmarita ecografic la intervalele de timp recomandate (maxim un an de zile, in conditiile in care sanii nu prezinta leziuni depistabile ecografic), pana la varsta de 40 de ani, cand este necesara si mamografia.
Ecografia este metoda de baza in vederea depistarii atat a caracterului leziunilor: benigne, cel mai probabil benigne, suspecte sau sugestive pentru neoplazie precum si metoda de baza prin care se apreciaza continutul unor leziuni, acestea impartindu-se in leziuni chistice (cu continut fluid) si leziuni solide ( ce contin tesut).
Indiferent de varsta pacientei, daca ecografic se obiectiveaza o leziune suspecta pentru cancer, este obligatorie in completare mamografia, sau IRM san, in functie de numarul leziunilor, topografia lor (prezente intr-un singur cadran sau mai multe), precum si de factorii de risc asociati (rude de gradul I sau II cu cancer de san sau de ovar).
De asemenea, un aport substantial pe care ecografia il aduce, este posibilitatea analizarii sensibile si specifice a aspectului ganglionilor limfatici intramamari si axilari, respectiv prezenta ganglionilor afectati tumoral – adenopatii tumorale, prin invazia de la un cancer mamar.
Urmarirea ecografica a pacientelor, se practica astfel:
- pacienta fara leziuni depistabile ecografic, sub 40 de ani, fara factori de risc asociati – urmarire ecografica la un an;
- paciente sub 40 de ani, cu leziuni benigne, sau cel mai probabil benigne vizibile ecografic, cu sau fara factori de risc asociati – urmarire ecografica la 3,6 luni, sau un an;
- paciente peste 40 de ani, fara leziuni depistabile ecografic sau mamografic – urmarire ecografica la un an; mamografie la doi ani;
- paciente peste 40 de ani, cu leziuni benigne sau cel mai probabil benigne depistabile ecografic, fara leziuni depistabile mamografic – urmarire ecografica la 3,6 luni, respectiv un an; mamografie la unul sau doi ani.
Dr. Voiculescu Ioana Rucsandra
Imagistica