cancerul de col uterin, sonoelastografia - doctor cristian nicolae, clinica medicum

Diagnosticarea cancerului de col uterin prin elastografie transvaginală

Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer din sfera ginecologică la nivel mondial. În prezent, chimio-radioterapia concomitentă (CCRT) este considerată opțiunea standard de tratament pentru pacienții cu cancer de col uterin avansat.

În plus, din cauza eterogenității tumorii, este puțin probabil ca toate tipurile de cancer să răspundă în mod egal la un regim de tratament specific. Astfel, un tratament de succes care duce la rezultate mai bune în cazul acestui tip de cancer necesită o evaluare clinică precisă și o diagnosticare precoce.

În ultimii ani s-au făcut eforturi tot mai mari în depistăriea precoce a cancerului de col uterin. Au fost introduse mai multe tehnici de imagistică funcțională, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică – difuzie (DW), IRM cu îmbunătățirea contrastului dinamic (DCE), PET-CT, Computer Tomografie cu contrast, pentru a evaluarea cancerului de col uterin pre și post chimio-radioterapie.

Aceste tehnici sunt încă scumpe și nu-s la îndemâna oricărui departament de imagistică.

Poate elastografia transvaginală, însă, să facă diagnosticul diferențial între leziunile maligne-benigne ale colului uterin?

Sonoelastografia este o modalitate imagistică de diagnostic rapid și cu costuri reduse, care ar putea furniza informații despre elasticitatea țesutului (rigiditate), morfologie și vascularitate.

O proprietate importantă a țesutului este elasticitatea sa intrinsecă, care se schimbă sub influența proceselor patologice, cum ar fi inflamația și neoplasmul.

Sonoelastografia este utilă în detectarea cancerului și diagnosticarea diferențial în mai multe părți ale corpului – sâni, ficat, tiroidă, prostată, ganglioni, rinichi.

Este binecunoscut faptul că țesuturile maligne sunt, în general, mai dure decât țesuturile normale adiacente. Acest lucru ajută la diferențierea țesuturilor maligne de cele benigne, pe baza elasticității lor.

Elastografia cu ultrasunete (în timp real) este o tehnică la îndemana oricui, softul fiind disponibil în prezent pe toate aparatele de ultrasonografie.

Principiul de bază în elastografia cu ultrasunete este reprezentarea imagistică non-invazivă și estimarea elasticității țesuturilor prin măsurarea deplasărilor țesutului local de la întoarcerea semnalelor ultrasonice (înainte și după aplicarea unei forțe de compresie).

Sub compresie, țesuturile rigide prezintă o deformare sau o deformare mai mică decât țesuturile moi. Aplicând proprietatea că țesuturile maligne au o rigiditate mai mare decât țesuturile benigne, s-a dovedit că elastografia cu ultrasunete diferențiază leziunile maligne de leziunile benigne.

Sono-elastografia TV este o tehnică utilă în caracterizarea patologiei cervicale și diferențierea dintre colul normal și anormal și între leziunile cervicale benigne și maligne.

Este recomandată utilizarea sono-elastografiei TV ca instrument suplimentar în evaluarea colului uterin, în timpul unei ecografii de rutină sau pentru diagnosticarea problemelor aparatului genital feminin.

Studiile au arătat o sensibilitate (93,8%), specificitate (100%) și precizie (95%) mari în diferențierea dintre leziunile maligne și cele benigne de col uterin.

Serviciul este disponibil în Clinica MEDICUM din București.

Dr. Nicolae Cristian,
Specialist Imagistică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X