sindromul sjogren, doctor claudia cobilinschi reumatologie - clinica medicum

Despre lipsa secrețiilor și sindromul Sjögren

Deseori întâlnim pacienți care se plâng de senzația de ochi sau gură uscată, dată de scăderea secrețiilor glandulare. Până la întâlnirea cu reumatologul, aceste manifestări pot rămâne nediagnosticate, afectând astfel calitatea vieții pacienților.

Sindromul Sjögren (SSj) este o boală inflamatoare cronică ce afectează cu precădere glandele exocrine (de exemplu cea salivară sau cea lacrimală) dar poate fi responsabil și de manifestări extraglandulare. SSj poate fi primar, neasociat unei alte boli, sau secundar, atunci când mai există o afecțiune precum poliartrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, tiroidită autoimună, etc.

Mecanismul de apariție a SSj nu este pe deplin cunoscut, dar o serie de factori genetici și de mediu sunt incriminați în declanșarea bolii.

Boala afectează mai frecvent persoanele de sex feminin aflate în jurul vârstei de 50 ani. Manifestările bolii, ca urmare a afectării glandelor, sunt dominate de cele oculare, cu reducerea cantității de secreții (xeroftalmie), senzație de mâncărime sau arsură la nivelul ochilor. Totodată, pacienții acuză senzația de gură uscată (xerostomie) cu dificultate la înghițit, precum și uscăciunea mucoasei nazale sau vaginale.

Asemănător altor boli autoimune, SSj este însoțit de oboseală accentuată, dureri articulare sau musculare și, uneori, de o erupție cutanată eritematoasă. Rareori, pot să apară manifestări pulmonare, renale sau de tip vasculitic.

Stabilirea diagnosticului necesită o atenție sporită, ținând cont de multitudinea de afecțiuni care pot mima SSj: hepatitele virale, infecția HIV, sarcoidoza sau utilizarea unor medicamente.

Este nevoie de analize uzuale (hemogramă, probe de inflamație), determinarea de autoanticorpi (factor reumatoid, anticorpi anti-nucleari, anti-Ro, anti-La), teste oftalmice, ecografie parotidiană sau biopsie de glandă salivară minoră.

Pacienții au nevoie de o igienă riguroasă a cavităţii bucale cu evitarea cariilor. Ei pot mesteca gumă fără zahăr pentru a stimula secreția salivară și necesită reducerea timpului petrecut în fața calculatorului sau televizorului.

Tratamentul SSj include medicamente simptomatice pentru ameliorarea lipsei de secreții (exemplu: lacrimi artificiale) dar și imunosupresoare în cazul manifestărilor extraglandulare severe.

Evaluarea pacienților cu SSj se face periodic, la 3-6 luni pentru a putea controla eficient manifestările bolii.

Dr. Cobilinschi Claudia,
Medic Reumatolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X