Mai multe tipuri de cristale pot fi asociate cu afectarea articulațiilor și a țesuturilor moi. Guta este cea mai frecventă boală articulară inflamatoare la bărbații de peste 40 de ani și este cauzată de degradarea insuficientă a acidului uric. Astfel, se formează un surplus care va forma depozite la nivel articular, la nivelul țesuturilor sau organelor.
Guta cauzată de cristale de urat monosodic este cea mai comună formă, însă putem întâlni și varietăți cu cristale de pirofosfat de calciu (pseudoguta), fosfat bazic de calciu sau hidroxiapatită.
Originea uratulului în exces poate să fie în alimente bogate în purine sau fructoză, în alcool, în medicamente, în boli hematologice renale sau tiroidiene. Până să ajungă la manifestările articulare, pacienții prezintă creșteri ale nivelului sanguin de acid uric (hiperuricemie).
Prelungirea acestei etape și lipsa corectării ei duce la atacul acut gutos. Acesta are un debut brusc, în plină stare de sănătate, și afectează cel mai adesea articulațiile piciorului (metatarsofalangian 1, gleznă, antepicior). Articulația este roșie, caldă și foarte dureroasă. Aceste atacuri se pot repeta, ducând în timp la distrucția articulației și la formarea de tofi (depozite de urat).
Pentru a stabili diagnosticul de gută, este nevoie de determinarea nivelului de acid uric în sânge și uneori în urină, de probe de inflamație, de investigarea funcțiilor hepatică și renală. Doar în felul acesta pot fi identificate eventualele afecțiuni asociate și poate fi prescris tratamentul corespunzător. Este util să evaluăm lichidul articular și să efectuăm investigații imagistice de tipul radiografiei sau ultrasonografiei.
Atacul acut de gută necesită administrarea de colchicină și alte antiinflamatoare.
Obiectivul nostru ar trebui să fie prevenirea unor astfel de episoade prin reducerea nivelului sanguin de acid uric, lucru posibil printr-o dietă corespunzătoare și un tratamentul medicamentos adecvat (ex. alopurinol, febuxostat).
Guta se asociază frecvent cu hipertensiunea arterială, obezitatea, diabetul zaharat sau cu un nivel crescut al lipidelor în sânge, afecțiuni ce reprezintă factori de risc cardiovascular.
Modificarea stilului de viață la pacienții cu gută este de dorit pentru a evita complicațiile potențiale.
Dr. Claudia Cobilinschi
Medic Reumatolog