densitatea sanului, cancer mamar, mamografie digitala - nicolae cristian, clinica medicum

Densitatea sânului și impactul asupra riscului de cancer mamar

Termenul de densitate a sânului se referă la cantitatea relativă de elemente radiopace (care absorb razele X), epiteliale și stromale (ce compun țesutul glandular mamar), în comparație cu cantitatea de țesut grăsos radiotransparent, observate la mamografie. De asemenea, pielea apare radioopacă la mamografie și reprezintă o anumită porțiune a densității țesuturilor.

Densitatea nu trebuie confundată cu aspectul clinic al fermității sânului la examinarea fizică, palpatorică, care nu se corelează cu densitatea mamografică. Diferitele modele de densitate parenchimică au fost descrise pentru prima dată de către Leborgne în anul 1953 și au fost ulterior clasificate în 1976 de către Wolfe ca factori de risc posibili pentru cancerul de sân.

De la înființare, Sistemul de raportare și de date pentru imagistica mamară (BI-RADS) a clasificat densitatea mamografică în patru categorii, procentul fiecărei densități a țesutului în populația generală de screening estimat după cum urmează:

  • 10% dintre femele au sânii care sunt aproape în întregime grași
  • 40% cu țesut fibroglandular redus (sub 50% din glandă)
  • 40% au sânii cu țesut fibroglandular bine reprezentat (mai mult de 75% din glandă)
  • 10% au sânii extrem de denși (90% țesut fibroglandular).

Densitatea sânului afectează diagnosticul prin mamografie în două moduri fundamentale: are un efect “de mascare” a tumorilor mamare mici (incipiente) sau aceasta este un factor de risc în sine pentru cancerul de sân.

Este bine știut faptul că sensibilitatea mamografică scade cu creșterea densității, în mare parte ca o funcție a suprapunerii unui țesut dens radioopac peste o tumoră.

Densitatea sânului ca factor de risc pare intuitivă, deoarece densitatea se referă la cantitatea de elemente epiteliale și stromale ale sânului, iar cancerul de sân apare cel mai frecvent în celulele epiteliale. O cantitate mai mare de țesut epitelial în san indică o șansă mai mare ca și cancerul să apară într-una din celulele epiteliale. Unii cercetători sugerează că densitatea sânilor poate crește riscul de cancer mamar cu până la 4-6 ori.

Mamografia digitală cu contrast (CESM), datorită asocierii cu partea funcțională ca urmare a administrării contrastului, a  demonstrat în cadrul testelor de screening pentru cancerul mamar că ar avea o precizie îmbunătățită pentru detectarea cancerului comparativ cu cea a mamografiei digitale cu tomosinteză (DBT).

Studiile atestă faptul că utilizarea mamografiei digitale cu contrast (CESM) îmbunătățește semnificativ detectarea cancerelor de sân hormonal-negative, care de obicei sunt bine diferențiate (G3) și prezintă un prognostic mult mai slab decât cancerele de sân hormonal sensibile-estrogen pozitive.

Mamografia de screening rămâne singurul test imagistic care a fost demonstrat (în studii clinice randomizate controlate) că ar reduce mortalitatea prin cancer de sân datorită posibilității unui diagnostic precoce al acestuia!

În plus, nici screening-ul ecografic (US) sau prin rezonanță magnetică (MR) nu ar putea diagnostica toate cazurile de cancer observate la mamografie! Examenul prin IRM este și foarte scump, în toate țările lumii!

 La Clinica Medicum din București, dispunem de unul dintre cele mai performante aparate medicale din Europa, mamograful Pristina GE, ce permite efectuarea mamografiei cu substanță de contrast.

Dr. Nicolae Cristian,
Specialist Imagistica Sânului

One Comment
  1. Răspunde
    Macovei

    As vrea sa fac o mamografie
    Am 45ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X