Ca medic reumatolog, îi întreb deseori pe pacienții mei dacă suferă de psoriazis, încercând să le încadrez manifestările articulare într-un diagnostic corect.
Mulți dintre pacienții cu această afecțiune cutanată (aproximativ o treime), pot să dezvolte artropatie psoriazică (APs), o boală inflamatoare ce aparține grupului de spondilartrite. Boala se regăsește, în egală măsură, atât la femei cât și la bărbați și debutează, în general, între 30 și 50 de ani.
Cum ajungem de la psoriazis la atingerea articulațiilor?
Mecanismul de producere a APs este incomplet cunoscut. Știm însă că, cel mai adesea, la apariția ei contribuie factori de mediu și imunologici pe fondul unei predispoziții genetice.
Tabloul clinic al bolii este variat și cuprinde mai multe forme, în funcție de distribuția afectării articulare:
- oligoartrita asimetrică
- poliartrita simetrică
- afectarea interfalangiană distală
- artrita mutilantă
- afectarea coloanei vertebrale (spondilita).
Alte manifestări musculo-scheletale posibile sunt entezita, respectiv inflamația locului de inserție pe os a tendoanelor și ligamentelor sau dactilita (deget în cârnăcior).
În afară de modificările cutanate și unghiale, artrita psoriazică poate să afecteze și ochii, cel mai adesea prin uveită anterioară și în cazuri rare, netratate, ea poate să ducă la insuficiența aortică sau amiloidoză.
Pentru stabilirea diagnosticului sunt utile analize de sânge (hemograma, sindrom inflamator, factor reumatoid), analiza lichidului articular atunci când este posibil și teste imagistice precum ecografia musculo-scheletală sau radiografia simplă.
După excluderea altor diagnostice posibile (poliartrita reumatoidă, artroza, guta), stabilirea Aps impune inițierea unui tratament de fond care să reducă activitatea bolii. Alături de antiinflamatoare non-steroidiene care să amelioreze simptomele, este necesară alegerea unui medicament din categoria numită remisive sintetice (metotrexat, sulfasalazină, ciclosporină).
Glucocorticoizii pot fi administrați local, la nivel intra-articular. Terapia biologică poate reprezenta o opțiune la pacienții care nu răspund la aceste clase de medicamente.
Pacienții cu artropatie psoriazică necesită urmărirea atentă de către medicul reumatolog, acesta având rolul de a alege tratamentului optim, astfel încât să fie prevenite distrucțiile articulare ireversibile.
Dr. Claudia Cobilinschi,
Medic Reumatolog