Peste 8 milioane de copii inseamna mai mult decat o cifra, inseamna viitor adus in prezent!
Acum 40 de ani venea pe lume Louise Brown, primul copil nascut in urma unei proceduri de fertilizare in vitro. A fost socotita un “miracol” pentru lumea medicala a vremii, sa nu numai vorbim de parintii sai, Lesley si John Brown, care au incercat sa conceapa un copil pe cale naturala timp de 9 ani.
In 1977 Lesley Brown incepe procesul de fertilizare in vitro, impreuna cu echipa Robert Edwards-Patrick Steptoe-Jean Purdy, pionieri ai acestui domeniu, Robert Edwards primind in 2010 Premiul Nobel pentru dezvoltarea acestei tehnici de reproducere umana asistata. De la primul copil conceput intr-un “Petri dish”, numit in literatura stiintifica a vremii “test tube baby”, lucrurile au evoluat atat din punct de vedere a abordarii medicale a procesului, protocoalelor de tratament, tehnicii utilizate in diferite etape, tehnologiei utilizate in procesele de embriogeneza si embriotransfer, si chiar abordarii psihologice a cuplului infertil.
De acum 40 de ani incoace, desi medicina a progresat, problema infertilitatii este inca vie. Si subiectul este inca o controversa, desi a devenit mai usor de asimilat, odata cu rezultatele concrete. Se nasc zilnic copii sanatosi, de la prima fertilizare in vitro vorbim de milioane de copii rezultati din proceduri de reproducere umana asistata. Problema cuplului infertil ramane insa in discutie, pentru ca desi medicina a progresat, ne luptam pe de o parte cu limitele biologice, femeia avand in medie 30 de ani pentru a procreea, cu ridicarea ratei infertilitatii barbatului si chiar cu o modificare comportamentala si a stilului de viata, indreptata catre un planning tardiv al procesului de reproducere, in favoarea altor prioritati. De aceea, daca varsta la care cuplurile aleg sa aduca pe lume copii se amana, in defavoarea scaderii rezervei ovariene si timpului limitat pe care il are fiziologic femeia, sansele de a obtine natural o sarcina scad si ele cu fiecare an.
Desi femeile si barbatii isi revendica egalitatea, in 30-40% din cazuri cauzele infertilitatii raman cauze de infertilitate feminina. Fie ca vorbim de cauze ovulatorii, uterine, cervicale, de boli autoimune, genetice sau de endometrioza, progresele in ce priveste ovogeneza au ramas in centrul atentiei medicilor cand vorbim de procedeele de reproducere umana asistata. Vremea medicinei de masa a trecut. A inceput era medicinei personalizate. Pornim de la cauzele infertilitatii femeii, pentru ca ea stabileste un ceas biologic si un termen limita. Tratamentul a devenit tintit, protocoalele se personalizeaza si ele, plecand de la patologia si antecedentele reproductive (daca a mai trecut prin procedee de FIV anterior, daca rezerva ovariana este scazuta, daca vorbim despre o patologie recurenta, precum endometrioza etc.).
Dr. Baluta, medic primar obstetrica ginecologie si embriolog senior al clinicii Medicum.
Fata de prima procedura de FIV, realizata pe ciclu natural, nestimulat, procedurile curente folosesc diverse forme de tratament, pentru a maximiza sansa de a obtine mai multe ovocite. Din punct de vedere al tratamentelor de stimulare ovariana, industria farmaceutica a evoluat si ea, orientandu-se spre variante de medicatie mai “blanda”, cu accent pe minimizarea efectelor secundare, urmarind sa stimuleze echilibrat, fara a creste riscurile de hiperstimulare sau chiar riscul de aparitie a cancerului.
S-au gasit solutii de tratament pentru stimularea endometrului. Cand endometrul nu creste suficient pentru a fi pregatit in sustinerea sarcinii, se folosesc terapii adjuvante precum: administrare de aspirina in doza mica, Sildenafil (Viagra) administrate intravaginal, Pentoxilifila, administrarea intrauterina de stimulatori ai coloniilor de granulocitela si chiar terapia PRP, atat de uzitata si in alte domenii de activitate. Procedura este relativ simpla, se recolteaza sange venos care se centrifugheaza, plasma rezultata fiind concentrata in VEGF(factorul de crestere endovascular), EGF (factorul de crestere epidermal), PDGF (Factorul de crestere derivat din trombocite), TGF (factorul de transformare si crestere, alti factori de crestere si proliferare.
Din punct de vedere tehnologic, au evoluat mediile de cultura si partea de tehnica de sustinere si prezervare a materialului genetic. Incubatoarele de ultima generatie, in care se cultiva embrionii si se realizeaza fertilizarea, ne ajuta sa asiguram “un mediu matern”, imitand fidel mediul tubar. Posibilitatile de prezervare a celulelor/embrionilor, aparitia bancilor de sperma sau tesut ovarian sunt pasi inainte, care dau posibilitati care acum 40 de ani pareau SF.
Este evident ca progresul in medicina este permanent. Viitorul apartine medicinei regenerative cu aplicatii diverse: terapia genica in reconstructia 3D de organe, terapia cu celule stem, terapia genică, terapii de stimulare a proceselor reparatorii proprii.
Nu as pierde din vedere latura psihologica, suportul de care un cuplu infertil are nevoie pe toate durata acestui proces lung si anevoios, din punct de vedere fizic, psihic si al resurselor implicate. Este nevoie sa avem in vedere integrarea in echipa multidisciplinara, pe langa ginecologi, embriologi, imagisti etc. si un psihoterapeut care sa ajute cuplul sa depaseasca diverse praguri psihologice, in diferite etape de tratament. Este o lupta grea lupta cu infertilitatea.
Iata de ce ca membru fondator al asociatiei de pacienti “Si eu am dreptul sa fiu parinte”, in parteneriat cu Clinica Medicum, pe data de 15 septembrie 2018, am gandit un EVENIMENT care sa militeze pentru cauza fertilitatii in Romania. Cred ca a venit timpul sa privim pozitiv fenomenul si sa oferim cat mai mult acces populatiei si informare asupra posibilitatilor actuale. Rezultatele obtinute in domeniul nostru de activitate si nivelul la care a ajuns medicina reproductiva, nu mai ofera doar proiectii si sperante, ci o si certitudini. Peste 8 milioane de copii s-au nascut de la Louise Brown pana astazi. In Romania, desi mai sunt pasi de facut, suntem intr-un up-date permanent cu progresele domeniul, iar rezultatele sunt comparabile cu marile centre europene profil. Potrivit unui studiu recent prezentat la ESHRE Strasbourg, Romania se afla pe locul 4 ca rata de success al procedurilor de FIV. Lasand la o parte cifrele, ca medici socotim ca fiecare noua viata este o victorie a familiei respective si a noastra, ca medici. Este timpul sa ne bucuram! Te asteptam la o zi dedicata copiilor conceputi sau nu prin tehnici de RUA/FIV. Evenimentul este pentru toti copiii. “
Medic primar obstetrica ginecologie
Embriolog senior
Clinica Medicum
2 Comments
Nela
Buna ziua!
La dvs. in clinica se face terapia prp pt ovare?
Multumesc
Clinica Medicum
Terapia PRP pentru stimularea endometrului si tesutului ovarian sunt proceduri disponibile in Clinica Medicum.