Sforăitul este unul din zgomotele cunoscute probabil de toată lumea. Poate fi întâlnit în mai multe forme, în mai multe situații, și este în general deranjant pentru partenerul de somn. În unele situații, sforăitul poate să apară în perioade de congestie a căilor respiratorii ca răceli sau episoade de alergii respiratorii.
Totuși, sforăitul zgomotos este de multe ori simptomul principal al unei probleme mai serioase de sănătate, sindromul de apnee în somn. Indiferent dacă este vorba de sforăit primar sau sforăit asociat apneei în somn el reprezintă manifestarea unei căi respiratorii înguste și instabile.
Sforăitul asociat sindromului de apnee în somn este de departe cel mai periculos, deoarece apneea în somn este o patologie cu potențial sever, determinând un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare, neurologice sau metabolice. De asemenea, deoarece apneea în somn fragmentează somnul, poate fi asociată cu somnolență diurnă excesivă, risc crescut de accidente rutiere, scăderea capacității de concentrare și de muncă, și de fapt, o reducere importantă a calității vieții.
Mai mult, chiar sforăitul în sine poate fi responsabil de dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Studii recente au demonstrat că pacienții care sforăie au un risc crescut de a de suferi de ateromatoză carotidiană (îngroșarea arterelor carotide) față de cei care nu sforăie.
Ateromatoza carotidiană este una din modificările care stau la baza mai multor boli grave cerebro-vasculare. Se pare că aceasta poate fi rezultatul vibrațiilor de la nivelul gâtului, care se transmit și în arterele carotide, sub forma unor micro-traumatisme repetate.
Din punct de vedere al calității somnului, sforăitul determină probleme în principal asupra partenerului de somn. Cei care dorm cu un partener care sforăie se odihensc mai puțin, sunt treziți repetat de zgomot, iar calitatea vieții lor poate fi mult influențată de lipsa repetată de odihnă. Există deci o problemă importantă socială și de familie pe care o poate determina sforăitul. De asemenea individul care sforăie poate fi în sine trezit de propriul zgomot iar somnul este întrerupt de microtrezirile pe care le poate determina instabilitatea căii respiratorii.
Aceasta se traduce medical ca sindrom de rezistență a căilor respiratorii superioare.
În concluzie, sforăitul nu este doar un zgomot enervant și neplăcut pentru ceilalți, este o modificare ce poate fi periculoasă, necesitând investigații suplimentare și tratament specializat. Dacă sforăiți, sau partenerul dumneavoastră se plânge că sforăiți, mergeți la o consultație de specialitate. Odată cu un diagnostic corect, veți putea începe tratamentul corect și eficient pentru dumneavoastră.
One Comment
Slavescu Irina
Buna ziua,
Se trateaza apneea?
daca da va rog sa-mi spuneti cat costa consultatia si ce alte costuri mai presupune.
este o interventie chirurgicala sau tratament.
Programarea se face la ORL?