spalatul pe maini 20 de secunde coronavirus, dermatita - clinica medicum

Cum trebuie să ne spălăm pe mâini? De ce 20 de secunde?

În contextul epidemiologic cu care România se confruntă, dorim să vă reamintim de importanța deosebită care trebuie acordată spălării corecte a mâinilor pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. 

În acest articol, vrem să vă oferim informații practice legate de rutina de igienizare, dar și de menținerea sănătății pielii care intră în contact (tot mai des) cu soluții chimice agresive!

1) Când trebuie să vă spălați pe mâini?

Este indicat să faceți acest lucru după ce vă suflați nasul, tușiți sau strănutați pentru a evita contaminarea suprafețelor cu care intrați în contact în colectivitate. În egală măsură, după ce ați luat contact cu suprafețe din afara casei (inclusiv cu monede, carduri sau bancnote) trebuie să vă igienizați măinile. Foloșiți produse de dezinfectat înainte de a lua o masă în colectivitate și imediat după întoarcerea la domiciliu dintr-un spațiu public.

2) Cât timp trebuie să dureze spălarea mâinilor?

Ar trebui să vă spălați pe mâini cel puțin 20-30 de secunde. Este demonstrat că cele 20 de secunde sunt necesare pentru a distruge învelișul protector al virusului și pentru a-l neutraliza. 

3) Care sunt pașii care trebuie urmați atunci când vă spălați pe mâini?

Udați bine mâinile cu apă și adăugați săpun (solid sau lichid). Frecați mâinile puternic, pentru a crea suficientă spumă. Curățați puternic spatele palmei de la o mână cu mâna opusă, apoi spațiile dintre degete și spatele acestora. Nu omiteți încheieturile! Clătiți bine mâinile și apoi uscați-le folosind un prosop curat sau unul de unică folosință din hârtie.

4) Ce probleme dermatologice pot apărea de la spălarea excesivă și de la soluțiile chimice iritative?

Dermatita iritativă de contact a mâinilor este una din cele mai frecvente afecțiuni pentru care ni se adresează pacienții în ultimele 2 săptămâni! Aceasta se datorează spălării frecvente a mâinilor, în contextul epidemiologic actual. Acest obicei este absolut necesar, dar în același timp extrem de agresiv cu tegumentul.

Dermatita se manifestă prin roșeață, o senzație de arsură, usturime, durere. În fazele ei avansate pot apărea descuamarea, fisurile și chiar sângerările, spre deosebire de dermatita alergică, unde simptomul principal este mâncărimea. 

Prin spălarea repetată a mâinilor cu produse agresive & antiseptice, nu se îndepărtează doar filmul hidrolipidic, ci și microbiomul (microorganismele bune, care ne apără de infecții). În acest context, pielea (mai ales dacă este extrem de uscată și de fisurată) este mai vulnerabilă la suprainfecții, dar și la transmisia microorganismelor. 

5) Ce putem face pentru a evita aceste situații? 

În primul rând, dacă suntem preponderent izolați la domiciliu, nu este obligatorie folosirea săpunurilor agresive și a soluțiilor antiseptice la fiecare spălare de mâini. La aceste produse chimice vom apela când am venit în contact cu alte persoane (dupa ce venim de afară sau de la cumpărături). În rest putem folosi săpunuri obișnuite sau chiar de tip syndet sau surgras, dacă avem mâini mai sensibile. 

Important este să ne spălăm suficient atunci când o facem – cele 20 de secunde recomandate sunt necesare pentru a distruge învelișul protector al virusurilor.

Imediat după spălatul pe mâini, este OBLIGATORIE folosirea unei creme hidratante, emoliente, pentru a preveni uscăciunea și fisurile. Aceasta poate fi crema de mâini preferată sau chiar balsamul de corp.

6) Ce tratament este recomandat în faza de iritație?

Dacă sunteți deja în faza de iritație și aveți simptomele dermatitei (descrise mai sus), ar trebui să recurgeți cât mai rapid la creme de mâini cu efect reparator, de tipul: Cicaplast mains, Cicalfate, Bariederm Cica, Excipial Repair, Cicabio pomadă etc. Dacă după câteva zile de utilizare a acestor creme situația nu se ameliorează, contactați imediat medicul dermatolog.

Programul clinicii noastre se desfășoară încă în intervalul orar normal.

Suntem alături de dumneavoastră în aceste momente grele (pe pagina de Facebook Medicum) pentru a discuta noutățile legate de desfășurarea acestei pandemii virale. Ne puteți contacta telefonic sau puteți completa formularul online pentru a vă programa la unul dintre medicii noștri dacă întâmpinați o problemă medicală urgentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X