Cum se realizeaza corect periajul dentar stomatolog andreea david - clinica medicum

Cum se realizează corect periajul dentar?

În literatura de specialitate sunt descrise numeroase tehnici de periaj dentar, acestea fiind clasificate în funcție de poziția periutei și a filamentelor față de gingie și de coaroanele dinților, dar și după tipul de mișcări imprimante.

Alegerea tehnicii de periaj, precum şi a periuţei cu care acesta se realizează, depind de o serie de particularităţi individuale: vârsta, starea dento-parodontală, prezenţa sau absenţa obturaţiilor şi mai ales a restaurărilor protetice.

O să detaliez câteva metode pe care le indic frecvent pacienților mei, în funcție de de particularitățile fiecăruia și de tratamentul pe care doresc să-l efectuez.

Mișcările pe care le putem face cu periuța sunt mișcări verticale și orizontale, ambele nefiziologice pentru gingie. Aceste mișcări le recomand doar copiilor mai mici de 4 ani pentru a deprinde obiceiul și manualitatea periajul dentar.

Din momentul în care ei depășesc acest punct, se schimbă metoda de periaj într-una cu mișcări circulare, care se face în felul următor: se introduce periuța între obraz și dinți, dintii de sus fiind în contact cu cei de jos și începând din spate în față se realizează mișcări circulare largi, de măturare, cu presiune ușoară până se parcurg toți dinții. Pe interior, spre limbă, se menține mișcarea circulară la nivelul măselelor, iar dinții din față se periază cu mișcări verticale. 

Pentru majoritatea adulților, recomand metoda de periaj Bass, care este o tehnică larg acceptată de specialiști și eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene de pe dinți. Pentru această tehnică de periaj se folosește o periuță cu perii moi (soft) sau medii (medium).

Această metodă presupune plasarea filamentelor periuței în șanțul gingival (în sus pentru maxilar și în jos pentru mandibulă). Această plasare se face în unghi de 45 de grade față de axul lung al dintelui, cuprinzând 2 dinți în zona laterală și 2-3 dinți în zona frontală. Trebuie să aplicăm o ușoară presiune pentru a ne asigura că filamentele periutei au pătruns puțin sub gingie, apoi aplicăm mișcări scurte vibratorii înainte și înapoi, câte 6-10 mișcări pentru fiecare grup. Repetăm mișcarea până la parcurgerea tuturor dinților, și spre obraz și spre limbă.

Pentru dinții din față, pe partea dinspre limbă, periuța va fi așezată vertical și, cu mișcări de măturare spre exterior, se va îndepărta gradual placa bacteriană. Acestor mișcări de vibrare trebuie să asociem la final o mișcare de rulare (în jos la maxilar și în sus la mandibulă)!

Pentru pacienții diagnosticați cu parodontopatie marginală cronică (parodontoză) recomand o tehnică de periaj aparte, numită Charters. Aceasta presupune plasarea filamentelor periuței în unghi de 45 de grade spre în jos la maxilar și spre în sus la mandibulă (invers față de metodă Bass). Acest lucru se datorează faptului că pacienții parodontopați au anumite modificări clinice dentare particulare: se retrag gingiile, se spațiază dinții, apărând deplasări ale dinților și retenție alimentară & de placă bacteriană pe fețe ale dinților care în mod normal nu au de suferit.
Această metodă necesită instruire individuală și nu recomand a fi realizată fără indicația medicului curant.

O variantă alternativă la periajul manal este periajul electric. Periuțele electrice sunt foarte eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene, însă folosite în mod necorespunzător, acestea pot provoca leziuni ale gingiilor. Au avantajul că periajul este cronometrat, durează 2-3 minute și oferă un confort persoanelor care nu au  o manualitate suficient de bună pentru realizarea unui periaj manual complet și corect. Există mai multe tipuri de periuțe electrice, care vor fi subiectul următorului articol. 

Pentru mai multe informații despre serviciile de stomatologie disponible în Clinica Medicum, puteți da click aici.

Dr. Andreea David,
Medic Stomatolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X