Frigul şi aerul uscat specifice sezonului rece determină uscăciunea excesivă a pielii şi iritarea cutanată. În plus, încălzirea centralizată din case usucă suplimentar aerul, agravând efectele nocive ale frigului asupra pielii. Unele afecţiuni dermatologice (precum dermatita atopică, acneea rozacee, psoriazisul și keratoza pilară) se agravează în timpul iernii.
De aceea, în această perioadă trebuie să respectăm câteva reguli simple pentru a ne menţine sănătatea pielii:
1. Evitarea duşurilor şi a băilor fierbinţi.
Acestea promovează uscăciunea suplimentară a pielii prin îndepărtarea stratului lipidic natural al pielii.
2. Curăţarea pielii cu săpunuri şi geluri de dus speciale pentru pielea sensibilă.
Chiar şi la persoanele care în mod normal nu prezintă alergii cutanate, pielea poate fi mai sensibilă în timpul iernii prin expunerea la frig şi perturbarea barierei cutanate.
De aceea, dermatologii recomandă evitarea produselor care conţin parfum, parabeni, coloranţi sau alcool.
3. Hidratarea pielii.
Cremele hidratante se aplică de mai multe ori pe zi în timpul iernii. După duș, este recomandat să se maseze pe pielea umedă pentru a oferi hidratare suplimentară.
4. Administrarea vitaminei D.
Pe parcursul iernii, cantitatea de vitamina D scade semnificativ, cel mai frecvent ducând la deficienţa acesteia în organism. Cantităţi mici din această vitamină pot fi obţinute din alimente precum peştele gras (somon, sardine, macrou), ouă şi carne (în special ficat). Întrucât cantităţile obţinute din alimente sunt în general insuficiente, se recomandă suplimentarea cu vitamina D.
5. Aplicarea cremelor cu factor de protecţie solară.
Arsurile solare pot să apară şi în timpul iernii. În plus, soarele promovează îmbătrânirea cutanată în orice anotimp. De aceea cremele cu factor de protecţie solară nu trebuie excluse din rutina zilnică de îngrijire a pielii în sezonul rece.
6. Utilizarea balsamurilor de buze hidratante.
Balsamul de buze este vital pentru a împiedica crăparea acestora. În timpul zilei buzele pot fi protejate şi prin aplicarea unui ruj, de preferat cu factor de protecţie solară.
În plus, se recomandă aplicarea unor măsuri care ţin de stilul de viaţă:
- utilizarea unui umidificator de aer pentru a combate efectul sistemului centralizat de încălzire al casei
- hidratarea adecvată (minimum 2 litri de apă zilnic)
- purtarea mănuşilor când ieșim din casă
- evitarea umezirii buzelor
- evitarea petrecerii timpului îndelungat în mediul exterior (mai ales pe timp de ger)
În cazul în care se observă apariţia leziunilor cutanate sau agravarea unor afecţiuni cutanate preexistente, se recomandă consultul dermatologic.
Dr. Sârbu Isabela
Medic dermatolog