pielea perioadele stresante dr iuliana lupu dermatologie - clinica medicum

Cum este afectată bariera noastră cutanată în perioadele stresante?

Pielea noastră acționează ca o barieră pentru organism, protejându-ne de factorii de mediu, radiațiile solare și microorganismele periculoase. De ce scade gradul de apărare al pielii noastre în perioadele stresante?

Acest lucru se datorează faptului că secretăm cantități mari de cortizol (hormon de stres), iar sistemul nostru imunitar (și implicit pielea) suferă. Stresul cronic (pe perioade îndelugate de timp) va provoaca inflamație cronică în organism.

Cel mai bun exemplu de stres cronic este expunerea la radiațiile UV. Soarele este responsabil pentru majoritatea cancerelor de piele, dar și pentru îmbătrânirea cutanată. Petele hiperpigmentare sunt induse de radiații UV / poluare și pot fi agravate atunci când acestea două sunt combinate. Expunerea la radiații UV, de una singură, este responsabilă pentru 80% din semnele de îmbătrânire ale pielii.

În cantităţi mari, cortizolul duce la îngrăşarea / uscarea excesivă a pielii și la scăderea producției de acid hialuronic la nivelul dermului. Acidul hialuronic este o moleculă care hidratează pielea în mod normal. Astfel, prin reducerea cantității de acid, bariera cutanată a pielii este afectată. 

Stresul poate fi atât fizic, cât și psihic. Pe lângă stresul psihic, pielea poate fi stresată de diverși factori specifici pandemiei – mască, dezinfectanți, mănuși. Acestea, purtate mult timp, slăbesc suplimentar bariera cutanată.

Cum putem combate aceste efecte?

Avem la dispoziție câteva ingrediente cheie. Un ingredient inovator în produsele de îngrijire a tenului din ultimii ani, dar pe care noi medicii îl recomandam de foarte mult timp pacienților, sunt probioticele. Ele erau adesea utilizate pentru a trata obezitatea sau bolile inflamatorii intestinale, deoarece acțiunile lor sunt multiple. Pot ajuta la modularea răspunsului imun, la îmbunătățirea barierelor epiteliale, la modificarea metabolismului corporal.

În dermatologie, dezechilibrul microbiomului pielii (microbii prieteni, care trăiesc pe suprafața pielii) a fost implicat într-o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv dermatita atopică, dermatita seboreică, acneea vulgară și rozaceea. Probioticele au fost studiate în astfel de condiții și s-au dovedit a avea efecte benefice nu numai în refacerea barierei pielii, cât și în menținerea unei microbiote diverse și în modularea imunității pielii.

Un alt ingredient cheie este niacinamida (vitamina B3), bine cunoscută pentru proprietățile sale anti-oxidante. Inhibă efectul oxidativ indus de agresiunile externe, cum ar fi razele UV. Este, de asemenea, o vitamină cheie implicată în răspunsul inflamator, foarte importantă pentru pielea stresată. Reduce edemul și vasodilatația, dar inhibă, de asemenea, mulți mediatori ai inflamației.

Nu în ultiml rând, o opțiune bună ar putea fi apa vulcanică. Încărcată cu foarte multe minerale, ea întărește bariera de protecție a pielii și conferă tenului un aspect vizibil mai sănătos!

Dr. Iuliana Lupu, Medic primar dermatologie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X