Copiii sunt foarte curioși de la natură, iar de multe ori chiar imprevizibili. Este firesc să experimenteze foarte multe lucruri noi pentru a învăța. Curiozitatea îi împinge uneori la acțiuni care nu sunt tocmai benefice pentru sănătatea lor, ci, dimpotrivă, le pot face foarte mult rău.
În general, copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani sunt mai frecvent implicați în introducerea corpilor străini în nas. Descoperirea orificiilor nazale sau ale urechilor stârnește curiozitatea și, implicit, “testarea” acestora. Acest lucru se va produce uneori și prin introducerea unor obiecte aflate prin casă, precum jucăriile.
Obiectele introduse frecvent în nas pot fi:
- organice – alimente, semințe (boabe de tot felul: fasole, porumb, mazăre etc.)
- anorganice – mărgele, gumă de șters, hârtie, polistiren, nasturi, plastilină, fragmente de jucării
Complicații severe pot produce bateriile mici, de tipul celor pentru ceasurile de mâna, care provoacă iritații și arsuri chimice (prin scurgerea conținutului acid). Obiectele organice prezintă o reactivitate crescută și o dificultate sporită la extracție pentru personalul medical.
Care sunt simptomele apariției unui corp străin?
Unii copii își dau seama că au făcut ceva rău și se confesează părinților, alții ascund și suflă nasul des. Cei care nu știu încă să spună ce au pățit pot deveni ușor iritabili sau agitați.
Caracteristicile principale ale existenței corpilor străini nazali sunt secrețiile prezente doar la o singură nară (apoase sau, dacă obstrucția este mai veche, purulente), obstrucția unei singure nări, sângerarea nazală, durerile, usturimile, agitația, iritabilitatea.
Principala complicație este riscul aspirației. La ureche poate apărea durerea locală, sângerarea (în funcție de ce formă are obiectul), diminuarea auzului sau chiar un traumatism secundar al conductului auditiv / timpanului (provocat prin încercarea adulților de toaletare cu bețe de curățat a urechii juniorului).
Cum trebuie să acționeze un părinte împotriva corpilor străini?
Părinții nu trebuie să încerce să scoată corpul străin nazal singuri la domiciliu pentru că pot sfârși prin a-l împinge mai adânc în nas, sporind riscul de aspirație către căile respiratorii și de sufocare!
Primul pas este acela de a liniști copilul (dacă este agitat) și de a-l aduce de urgență la cea mai apropiată unitate medicală cu gardă de ORL și sală de operație.
Medicul poate efectua inițial o examinare video-endoscopică nazală pentru a stabili poziția și mărimea corpului străin și apoi poate verifica dacă mai sunt resturi sau alte obiecte blocate în orificii. De cele mai multe ori, corpii străini pot fi scoși în cabinet. Uneori, însă, este nevoie de sedare și de o intervenție în sala de operație pentru a-i elimina.
Cum prevenim pericolul corpilor străini la copii?
Nu trebuie lăsate la îndemâna juniorilor jucării sau obiecte de prin casă care se pot dezmembra sau sparge în bucăți mai mici, care pot fi înghițite sau introduse în nări.
Trebuie respectate recomandările producătorilor de jucării privind indicațiile de vârstă. O atenție deosebită trebuie oferită jucăriilor fraților sau surorilor mai mari, care pot ajunge la îndemâna celor mai mici.
De asemenea, cel mic trebuie să fie atent supravegheat pe toată durata mesei!
Dr. Vlad Postelnicu, Medic specialist ORL