Colicile abdominale pot fi considerate o manifestare comportamentală ce apare între prima și a patra lună de viață a bebelușului și implică perioade lungi de plâns inconsolabil și greu de calmat.
Episoadele de plâns apar fără o cauză evidentă, lucru care îi stresează teribil pe părinți. Colicile abdominale pot afecta între 10% și 20% dintre nou-născuți și sugari. Pediatrii găsesc o afecțiune medicală concretă în mai putin de 5% din cazurile de colici abdominale la bebeluși.
Perioada de apogeu a colicilor este în jurul săptămânilor 5 & 6 de viață, ulterior scăzând treptat și dispărând complet.
Mecanismul fiziopatologic al acestui fenomen nu este încă pe deplin descifrat de către medici, însă există mai multe ipoteze:
- perturbarea mecanismelor la nivelul sistemului nervos central
- cauze psihosociale (anxietatea părinților, relații inadecvate în cadrul familiei)
- cauze gastrointestinale (cele mai des incriminate sunt refluxul gastrointestinal, alergia la proteina din laptele de vacă, constipația și hiperperistaltismul)
În ultima vreme, se studiază foarte mult implicarea microbiotei (florei intestinale) în apariția colicilor abdominale. Se pare că o microbiotă precară duce la afectarea motilității intestinale și a creșterii producției de gaze, ducând la apariția colicilor. Unele studii au arătat că microbiota bebelușilor cu colici abdominale este mult mai puțin diversă decât cea a bebelușilor care nu au aceste manifestari.
Colicile abdominale pot fi definite ca perioade de plâns excesiv (mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de trei zile pe săptămână), fiecare episod având un început subit și un sfârșit clar, episoadele putând să apară brusc chiar și atunci când bebelușul este fericit și hrănit.
De cele mai multe ori, crizele de plâns apar în cursul serii, dar pot să apară chiar și în timpul somnului. Episoadele de colici sunt mult mai intense și gălăgioase decât plânsul normal și sunt dificil (sau chiar imposibil) de calmat de către părinți.
Există o serie de alte cauze care îi fac pe cei mici să plângă, cauze de care părinții trebuie să fie conștienți înainte de a intra în panică:
- FOAMEA
Deși la această vârstă bebelușii sunt alăptați la cerere și au intervale fixe de 2-3 ore între mese, toți trec și prin perioade în care vor să mănânce foarte des (în cadrul puseelor de creștere).
- DUREREA SAU FEBRA
Adultul trebuie să verifice dacă cel mic plânge datorită unei boli prin măsurarea temperaturii corporale și a temperaturii din încăpere. Dacă copilul este fierbinte, trebuie verificat dacă hainele sau scutecul sunt prea strâmte.
- OBOSEALA SAU SUPRASTIMULAREA
La acestă vârstă, sugarii obosesc sau devin agitați dacă sunt suprastimulați cu jucării sau au în jurul lor prea multe persoane. Este recomandat să fie lăsați cât mai liberi (nu înfășați), să li se ofere o suzetă și chiar să fie mutați în altă cameră dacă ambientul nu e unul favorabil.
- ALERGIILE ALIMENTARE
Sugarii pot avea alergii sau sensibilități la multe alimente din dieta mamei sau la proteina din laptele de vacă (în cazul laptelui praf). Alimente cu potențial alergen ridicat sunt ouăle, nucile și fructele de mare.
Acestea pot produce reacții alergice și probleme digestive (cum ar fi durerile abdominale, crampele, diareea). În ultimii ani sunt din ce în ce mai mulți sugari care dezvoltă o alergie la proteina din lapte.
Alergia la această proteină se manifestă prin dermatită atopică, erupții urticariene, manifestări gastrointestinale (diaree, constipație, regurgitații frecvente, refuzul alimentației, spor ponderal nesatisfăcător, colici) sau probleme respiratorii (rinoree, tuse).
Dacă părinții nu sunt siguri care este cauza plânsetelor celui mic, pot răspunde următoarelor întrebări și pot analiza răspunsurile împreună cu medicul pediatru pentru a rezolva mai ușor situația:
1. Când apar crizele de plâns și cât durează?
Dacă plânsetele apar imediat dupa masă, poate fi vorba de reflux gastroesofagian sau de meteorism intestinal (datorat inhalării de aer în timpul hrănirii).
2. Episodul de plâns apare la aceeași ora în fiecare zi sau neregulat?
3. Care este factorul declanșator al episodului de plâns?
4. Ce-l ajută pe bebe să se calmeze?
5. Ce fac adulții din jur atunci când sugarul plânge?
6. Cum sună plânsetele?
Atunci când e vorba de colici, plansul este mai tare, mai intens și mai ascuțit.
7. Ce și cât a mancat bebelușul?
8. Copilul are perioade în care este mai bine/rău sau e la fel pe parcursul întregului episod de plâns?
9. Ce simt părinții atunci cand sugarul plânge?
Mulți părinți se simt depășiți de situație și uneori incapabili să-l liniștească.
10. Cum afecteaza colicile viața familiei?
Dacă apar următoarele simptome, trebuie contactat de urgență medicul pedoatru:
- vărsături – bilioase sau alimentare, cu striuri sangvine, in cantitate si număr mare și însoțite de febră
- febră (temperatură mai mare de 38 grade Celsius)
- diaree apoasă (cu mucus sau cu sânge)
- creștere în greutate mult sub normalul vârstei
- plâns prelungit pe parcursul zilei (ore în șir)
- dificultăți respiratorii (tuse, sufocare, zgomote)
Dacă episoadele de plâns prelungit persistă mai mult de 5 zile sau se asociază cu simptomele enumerate mai sus, atunci sugarul trebuie evaluat de medic urgent pentru a exclude alte afecțiuni mai grave!
Te așteptăm la departamentul de pediatrie Medicum pentru toate nevoile medicale ale micuțului tău!
Dr. Veronica Crișan
Medic Pediatru