Ce rol are oxidul nitric exalat în diagnosticul astmului bronșic? Dr. Stan Iustina - clinica medicum

Ce rol are oxidul nitric exalat în diagnosticul astmului bronșic?

Astmul bronșic este cea mai frecventă boală pulmonară cronică la copil. Adesea, acesta este greșit dignosticat sau subdiagnosticat.

Precizarea cu acuratețe a diagnosticului de astm bronșic poate reprezenta uneori o adevărată provocare, atât pentru medic, cât și pentru pacient (mai ales la juniori), deoarece multe alte boli pot prezenta simptome asemănătoare astmului. 

Pe lângă istoricul și evoluția simptomelor prezentate de pacient avem nevoie și de investigații specifice – investigații alergologice, imunologice, probe funcționale, demonstrarea inflamației la nivelul căilor aeriene și la vârste mici excluderea altor afecțiuni.

Metodele clasice de tip peak-flow-metria și spirometria (investigații utilizate la scară largă) oferă date despre fluxul de aer la nivelul căilor aeriene, dar nu și despre inflamația de la acest nivel. În același timp, interpretarea simptomelor poate fi subiectivă și uneori acestea sunt mai puțin specifice.

Pentru a veni în sprijinul diagnosticării cu acuratețe a astmului, ghidul ERS (European Respiratory Society) din 2021 introduce în algoritmul de diagnostic a acestei afecțiuni (la copii între 5 si 16 ani) determinarea fracției de oxid nitric exalat (FeNO), chiar înainte de efectuarea spirometriei, procedură pe care nu o exclude, totuși. 

FeNO este un biomarker al inflamației de tip Th2, iar măsurarea sa este o metodă non invazivă & rapidă.

Este mai predictivă pentru inflamația din căile aeriene și răspunsul la terapia cu corticosteroizi inhalatori decât este spirometria și este o metodă utilă în verificarea și alegerea tratamentului corticoid inhalator la valori optime pentru controlul astmului. În egală măsură, determinarea FeNO este o metodă utilă de monitorizare a complianței la tratamentul corticosteroid inhalator.

O valoare ridicată a FeNO sugerează o inflamație eozinofilică la nivelul căilor aeriene și susține alături de restul investigațiilor (spirometrie, test de bronhodilatație) diagnosticul de astm.

Tehnica efectuării acestei probe este simplă: pacientul stă relaxat pe un scaun și  efectuează un inspir maxim apoi un expir lent de intensitate medie pentru 10 secunde (copil) sau 60 secunde (adult).

Pentru copii, aparatul are încorporat program de animație care să ajute în efectuarea expirului lent. Determinarea FeNo se efectuează ulterior în timp de 60 secunde cu ajutorul unui senzor de chemilumescență.

Dr. Stan Iustina,
medic primar pediatrie și specialist pneumologie pediatrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X