Dacă un copil are ADHD, adesea simptomele sunt prezente încă de când este mic. Părinții pot observa că este mai activ, vorbăreț, impulsiv, are dificultăți în a urma sau asculta instrucțiunile primite, are probleme de concentrare dar poate să stea mai mult timp concentrat într-o activitate preferată, nu ține minte informațiile primite pe termen scurt.
Dacă a împlinit 6 ani și vă regăsiți copilul în descrierea de mai sus, sau copilul a fost luat în evidențele unui psihiatru pentru tulburare hiperkinetică în perioada de preșcolaritate, această evaluare standardizată poate fi necesară pentru diagnosticul final și planificarea terapiei.
Când apelăm la această evaluare?
Pentru a apela la acest proces complex de evaluare, copilul trebuie să aibă minim 6 ani deoarece majoritatea instrumentelor se aplică începând de la această vârstă când se poate pune de către medic și diagnosticul. Obiectivele acestei evaluări sunt:
- Să se identifice dacă exista simptome specifice ADHD
- Să se determine severitatea acestora
- Să se asigure că nu există și alte probleme care ar putea să explice aceste simptome și comportamente
- Să se determine dacă un copil are mai multe posibile diagnostice comorbide
Medicul psihiatru pediatru în baza unui interviu de specialitate poate determina direct diagnosticul de ADHD, însă uneori doar diagnosticul nu este suficient pentru a se stabili planul de tratament psihologic. O evaluare completă oferă informații despre abilitățile și dificultățile speficice ale copilului și pune bazele realizării planului de intervenție de către terapeut.
Ce presupune evaluarea psihologică?
Copilul va parcurge pe durata mai multor ore o testare standardizată conform recomandărilor internaționale.
1 oră: Interviu cu părinții și copilul
Interviul presupune o discuție cu părinții și copilul cu privire la problemele curente. Este necesar să aduceți la prima programare dosarul medical complet. Acesta va fi parcurs de psiholog între ședintele de testare.
2 ore: Testarea inteligenței cu Scala Wechsler de Inteligență pentru Copii (WISC-IV)
WISC-IV este un gold standard în evaluarea copiilor, iar pentru ADHD este necesar deoarece putem afla puncte forte și puncte slabe referitoare la inteligența fluidă și cristalizată a copilului, un aspect important în performanța școlară. Profilul ACID poate ridica și ipoteza existenței unor tulburări de învățare.
3 ore: Testarea neuropsihologică aprofundată NEPSY și alte instrumente importante
Testarea neuropsihologică urmărește evaluarea funcțiilor cognitive afectate de ADHD. Informațiile utilizate sunt obtinute pentru a realiza un profil cognitiv și pentru diagnostic diferențial.
Copilul parcurge următoarele probe atent selecționate în funcție de motivul evaluării pentru ADHD și vârsta sa:
- Subteste NEPSY de atenție, memorie și funcții executive, care au legătură directă cu ADHD. Se testează și funcții de bază pentru limbaj, vizuospațial, senzoriomotor pentru screening.
- Testul de atenție d2
- Bateria Memoriei de Lucru (BML)
- WCST
- Probe pentru Flexibilitatea categorizării, calcul matematic, raționament matematic, percepția formei, rapiditatea în reacții, STROOP, evaluarea abilității generale de învățare, aptitudini spațiale – pentru copiii de minim 12 ani.
Examinarea emoțională și comportamentală
Adițional acestor ședințe se va urmări și obținerea unor informații despre emoții și comportamente măsurate prin câteva scale completate de către copil și părinte acasă în mod securizat folosind platforma PEDonline. Pentru această evaluare va fi necesar ca educatoarea/învățătoarea să completeze unele instrumente.
Scalele sunt necesare și pentru diagnosticul diferențial și sunt alese în funcție de vârsta copilului:
- Screening psihiatric ECI-4, CSI-4, ASI-4, APS:SF
- Profilul MASC pentru anxietate
- Scala Spence de Anxietate pentru școlari
- Scala de evaluare a comportamentelor disruptive
- Scalele Endler de evaluare multidimensională a anxietății ca stare și trăsătură
- Chestionar de evaluare a strategiilor de învăţare (SMALSI)
- Conners 3 pentru ADHD
- ASEBA CBCL
- BRIEF-2
- Se pot oferi alte scale pentru diagnostic diferențial în funcție de informațiile obținute din interviul clinic.
Pentru a beneficia de această evaluare, contactați-ne la numărul de telefon 0219178 și solicitați un PACHET EVALUARE ADHD pentru copii cu psihologul Simion Andreea Mădălina. Cum testarea durează în general aproape 6 ore, este indicat să vă alocați timp suficient în acea zi. Psihodiagnosticul este realizat doar la sfârșit, când sunt adunate toate informațiile.
One Comment
Badiu Claudia
Buna ziua,
As fi interesata sa programam un test pentru ADHD pentru fiica mea de 17 ani.