Ce este timpanotomia - clinica medicum

Ce este timpanotomia?

Intervenția chirurgicală prin care un tub fabricat din material plastic este montat în membrana timpanică a pacientului în scopul facilitării aerării urechii medii se cheamă timpanotomie cu aplicare de aerator transtimpanal.

Acest aerator transtimpanal poate fi drept sau în forma de “T” și are poate avea mai multe roluri: facilitarea circulației aerului dintr-o parte în alta a timpanului, permiterea scurgerii secrețiilor din urechea medie în conductul auditiv, administrarea unor substanțe medicamentoase în urechea medie.

Când este recomandată această procedură?

Montarea tuburilor aeratoare este indicată în cazul în care pacientul suferă de infecții frecvente ale urechii (otite medii acute recidivante), este prezent pentru mai mult timp lichid în urechea medie (otita seroasă sau sero-mucoasă, cronicizări), sau când se produce retracția membranei timpanice. 

La copii, odată cu montarea acestor tuburi, trebuie efectuată adesea și o adenoidectomie. Procedura este realizată de către medicul specialist în sala de operație, sub anestezie generală (la adulti doar locală). Cu ajutorul microscopului optic, aeratorul va fi montat la nivelul timpanului dupa incizia acestuia.

Copiii care fac otită la o vârstă fragedă (sub un an) sunt mai predispusi la a repeta aceste episoade pe durata copilariei. Frecvența otitelor poate crește la intrarea în colectivitate (grădiniță, creșă).

Ce se întâmplă imediat după efectuarea operației?

Cei mai mulți pacienți nu simt nicio durere dupa operație și aproape toți declară că auzul lor este semnificativ mai clar. Mai rar, pacienții declară că simt o ușoară stare de amețeală sau o durere locală.

Externarea va avea loc în aceeasi zi. La scurt timp după, este posibil să existe anumite scurgere la nivelul urechii, ce pot fi clare sau cu sânge.

Care va fi evoluția tratamentului postoperator?

Tuburile de ventilatie trebuie să rămână montate în jur de 6 luni (durata poate varia însă de la două luni pâna la doi ani). După, ele vor fi împinse de către timpan în conductul auditiv, iar perforația timpanului se va închide spontan. Pe durata prezenței aeratorului funcțional, auzul va fi aproape sau chiar normal.

În unele cazuri, medicul poate observa la control:

a) revenirea bolii, caz în care este necesară montarea unor aeratoare noi

b) o cicatrice restantă

c) o perforație restantă a timpanului, ce poate necesita o nouă intervenție chirurgicală pentru rezolvare

Cum se îngrijește corect urechea cu tubul de ventilație montat?

Pe durata prezenței aeratorului este contraindicată pătrunderea în ureche a apei sau a altor medicamente (în afara celor recomandate de medic). Medicul va evalua periodic starea urechii.

Copiii pot frecventa înotul, dar este recomandată folosirea dopurilor de protecție a urechii; scufundările nu sunt permise.

Este contraindicata toaletarea urechii cu bețe de curățat urechea. Un avantaj este faptul că în timpul oricărei călătorii cu avionul, nu va mai exista riscul durerilor de ureche.

Dr. Vlad Postelnicu
Medic Specialist ORL

2 Comments
  1. Răspunde
    Petre Cristiana

    Cat costa aceasta operatie?

  2. Răspunde
    Alexandra

    Ce se intampla daca intra totusi apa in urechi in timp ce tubul de ventilatie inca exista?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X