Defectul de sept ventricular (DSV) este malformația cardiacă întâlnită cel mai des în practica chirurgicală. Reprezintă o comunicare anormală între cele 2 camere “mari” ale inimii (ventriculul stâng și cel drept), la nivelul peretelui intern care le separă – septul interventricular (SIV).
La fel ca în cazul defectelor de sept atrial (DSA), și în cazul acestei malformații, spre plămâni va circula o cantitate mai mare de sânge decât în mod normal. Cantitatea de sânge suplimentar care ajunge în plămâni depinde de dimensiunea orificiului – cu cât orificiul e mai mare, cu atât va trece mai mult lichid în plus.
Această malformație devine simptomatică la vârsta de sugar mic, în general pe la 1-3 luni.
Micuții pot să aibă unul sau mai multe dintre simptomele și semnele enumerate mai jos:
- Un suflu cardiac
- Respirație rapidă, superficială, cu efort inspirator vizibil la nivelul spațiilor intercostale
- Dificultăți în a se alimenta corespunzător: transpiră, plâng, devin agitați atunci când sunt alimentați
- Nu iau în greutate într-un ritm normal sau chiar pot pierde în greutate
- Infecții respiratorii repetate
Aceste semne de alarmă conduc spre consultarea unui cardiolog pediatru; diagnosticul se pune destul de simplu, în urmă unui examen clinic și a unei ecografii cardiace.
La ecografie se precizează dimensiunea defectului, poziția sa anatomică, apropierea de valvele cardiace sau de vasele mari ale inimii. În plus, consulturile cardiologice repetate ne permit să urmărim evoluția în timp a micului pacient și să stabilim momentul optim al intervenției chirurgicale.
Ca o regulă generală, defectele mari sunt operate în intervalul de timp 3 luni – 8 luni de la naștere. Defectele medii, dacă nu sunt simptomatice, pot fi operate până la vârstă de 2 ani. Defectele mici pot fi urmărite timp de mai mulți ani și pot fi închise chirurgical chiar și la vârsta de adolescenței. Unele dintre ele se închid spontan, de unele singure.
Există excepții de la aceste reguli, care sunt date de specificul fiecărui pacient în parte. De aceea, reevaluarea regulată a unui copil cu DSV este obligatorie și benefică pentru a putea interveni chirurgical la momentul cel mai bun pentru pacient.
În așteptarea tratamentului chirurgical poate fi introdus un tratament medicamentos, care ameliorează simptomele pe o perioada limitată de timp.
Lăsate netratate, defectele septale ventriculare pot duce la apariția unor complicații serioase, dintre care unele pot fi definitive:
- Creștere în greutate mult încetinită
- Infecții respiratorii severe (pneumonii) repetate, uneori greu de tratat
- Creșterea tensiunii arteriale în arterele pulmonare (hipertensiunea arterială pulmonară), care, cu timpul, afectează ireversibil plămânii și inima (sindrom Eisenmenger – caz în care intervenția chirurgicală nu mai este indicată)
- Dezvoltarea unei infecții pe marginile defectului – endocardită infecțioasă – cu complicații posibile foarte grave
Intervenția de închidere a unui DSV se face cu ajutorul unui petec care acoperă defectul. Recuperarea este, în general, rapidă, iar pacienții sunt externați din spital la 6-7 zile după operație.
Dr. Cristian Bulescu,
Chirurg cardiovascular
One Comment
Lucian
Buna ziua,
Bebelusul meu s a născut cu dsv 3,7 mm. Puteti sa mi dați o informație dacă e de operat sau nu?
Acum are 4 luni si a luat în greutate bine, a.pus 2,5 kg de la naștere.
Aștept răspunsul dvs.
Va mulțumesc!