Ce este defectul de sept atrial - clinica medicum

Ce este defectul de sept atrial?

Defectul de sept atrial (DSA) este una dintre cele mai frecvente malformații congenitale ale inimii. Reprezintă o comunicare anormală între 2 camere ale inimii (atriul stâng și atriul drept) printr-un orificiu aflat într-un perete intern (septul interatrial). Dimensiunea acestui defect poate varia de la doar câțiva milimetri până la 2-3 centimetri.

Din cauza acestui defect, o cantitate mai mare de sânge decât în mod normal circulă spre plămâni. Volumul de sânge suplimentar care ajunge în plămâni depinde de dimensiunea orificiului – cu cât e mai mare, cu atât trece mai mult lichid în plus. 

Această situație nu are, în general, urmări importante asupra inimii sau plămânilor în primii 2 ani de viață. După acest interval de timp, inima și plămânii încep să reacționeze: dimensiunile inimii cresc, pot să apară aritmii, probleme valvulare, dificultăți de respirație, infecții respiratorii, oboseală, chiar și pierderea poftei de mâncare.

Defectele mici, de câțiva milimetri, se închid în mod spontan (de unele singure) în câteva luni de la naștere. Cele care sunt mai mari trebuie închise printr-o procedură chirurgicală sau cu un dispozitiv de tip “umbreluță”.

Decizia de a închide un DSA este luată doar după consultarea unui cardiolog pediatru și a unui chirurg cardiovascular.

Motivele pentru care se poate decide efectuarea intervenției chirurgicale sunt:

  • prezența unui defect mare
  • creșterea importantă în dimensiuni a camerelor inimii
  • apariția unor modificări valvulare
  • respirație dificilă
  • oboseală care apare în special la efort (la joacă nu poate ține pasul cu ceilalți copii)
  • scăderea poftei de mâncare și încetinirea ritmului de creștere
  • palpitații, aritmii

Intervenția chirurgicală de închidere a unui DSA este una dintre cele mai simple proceduri din sfera chirurgiei cardiovasculare. Defectul se închide prin sutură directă sau cu ajutorul unui petec. Fiind o leziune simplă, există și posibilitatea de a o repara printr-o incizie mai mică (pe peretele lateral al toracelui), mai puțin dureroasă și mult mai cosmetică (ca în imagine).

Dr. Cristian Bulescu,
Chirurg cardiovascular

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X