Ce este barotrauma - clinica medicum

Ce este barotrauma?

Barotrauma este definită ca fiind o lipsă acută de ventilație la nivelul urechii medii, cauzată de o creștere bruscă a presiunii atmosferice/apei din conductul auditiv extern, necompensată de funcția trompei lui Eustachio.

În mod obișnuit, presiunea aerului din urechea medie este identică cu cea din conductul auditiv (atmosferică). Această presiune este menținută egala de complexul pneumatic mastoidian și de trompa lui Eustachio.

Trompa lui Eustachio este un mic canal ce conectează nasul de căsuța timpanului și are rolul de a egaliza presiunea. Ea permite aerului să intre sau să iasă din urechea medie.

În momentul aterizării avionului sau în timpul scufundărilor, presiunea mediului exterior poate crește relativ brusc.

La unele persoane, aerul nu va pătrunde la fel de rapid prin trompa lui Eustachio în interiorul urechii și timpanul va fi impins spre interior. Astfel, se pot produce leziuni ale membranei timpanice și ale structurilor din urechea medie.

Cel mai des afectate sunt acele persoane care suferă de o obstrucție nazală, de o disfuncție a trompei lui Eustachio, de infecții locale sau de alergii respiratorii.

Care sunt simptomele specifice barotraumei?

În formele ei ușoare, barotrauma se manifestă ca o stare de disconfort, o senzație de ureche înfundată, o usoară scădere a auzului la urechea afectată, o senzație de plenitudine a urechii sau amețeală.

În formele ei mai severe (manifestate atunci când diferențele de presiune sunt foarte mari sau există anumite afecțiuni preexistente) poate induce durere puternică, o senzatie de presiune în ureche, scăderea auzului, scurgeri de lichid seros clar în conductul auditiv (lichid purulent în cazul suprainfectării).

Scăderea auzului dupa o barotraumă este de cele mai multe ori temporară, iar auzul își va reveni la normal în maxim câteva ore de la aterizare.

Cum prevenim barotrauma?

  • curățarea eficientă a foselor nazale și aplicarea unor decongestionante nazale în momentele în care nasul este infundat (cu 20 de minute înainte de aterizare/decolare sau scufundare)
  • înghițitul în sec, mestecatul sau căscatul (toate acestea favorizează deschiderea trompei lui Eustachio)
  • manevra Toynbee (nasul trebuie ținut blocat cu degetele, apoi înghițim în gol)
  • manevra Valsava (se trage aer în piept, se ține nasul blocat cu degetele și se expiră pe nas, cu gura puternic inchisa – în acest fel aerul nu va ieși afară și va intra în trompa lui Eustachio, egalizând presiunea din urechea medie)

Bebelușii pot fi încurajați să înghită prin alăptare sau prin alimente lichide în timpul zborului cu avionul.

Nu sunt recomandate zborurile cu avionul în timpul episoadelor de infecție acută a căilor respiratorii. În cazul scufundătorilor, este recomandată coborârea / ascensionarea treptată.

Dr. Vlad Postelnicu, Medic specialist ORL



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X