ce este adenoidectomia vlad postelnicu orl clinica medicum

Ce este adenoidectomia?

Adenoidectomia (scoaterea polipilor) este un tip de intervenție chirurgicală prin care se îndepărtează țesutul adenoidian din spatele foselor nazale, în momentul în care acesta devine inflamat, infectat sau mărit. 

Vegetațiile adenoide sunt cel mai des întâlnite la copii. În anumite situații, concomitent cu adenoidectomia, este recomandată efectuarea unei incizii în timpan pentru a monta un tub aerator în interior +/- o amigdalectomie. Adenoidectomia este considerată o intervenție ușoară, cu risc redus.

Cum se diagnostichează inflamarea țesutului adenoidian?

Diagnosticul este pus în urma unui consult efectuat de către specialistul ORL. În cazul în care vizualizarea porțiunii din spatele nasului este dificilă, se poate efectua un examen endoscopic al acestei zone.

Ce măsuri trebuie luate înainte de intervenția chirurgicală?

Înainte de intervenție, specialistul ORL va îndruma pacientul către celelalte specialități de care țin eventualele boli asociate (pediatru, anestezist, etc.). Dacă este sănătos, următorul pas este recoltarea de sânge pentru analizele de dinaintea operatiei. 

Copilul are voie să mănânce în seara dinaintea operației, apoi nu i se va mai da să mănânce sau să bea nimic. Excepție fac bebelușii, care pot fi alăptați cu maxim 7 ore înainte de operație. În cazul în care starea de sănătate a pacientului este precară, adenoidectomia trebuie reprogramată.

Cum se desfășoară intervenția chirurgicală?

Adenoidectomia va fi efectuată în sala de operație, adesea sub anestezie generală. În timpul intervenției, juniorul nu va simți niciun fel de durere. După finalizarea extracției polipilor, anestezistul îl va trezi pe copil.

Cum se va simți cel mic după operație?

Cei mai mulți copii sunt externați în aceeași zi! Durerea postoperatorie nu este mare. Mulți pacienți descriu un disconfort local în zona gâtului. Adesea, copilul poate deveni agitat (plânset, stres) sau poate avea stări de greață și vomă. Unii pacienți pot simți o durere de ureche, mai ales dacă se vindecă după o otită. Medicul poate administra medicamente la nevoie pentru diminuarea simptomelor neplăcute. 

Care sunt îngrijirile postoperatorii?

În primele 3 zile după operație, copilul trebuie să stea acasă. După aceea, se poate juca și pe afară, dar fără a face efort fizic exagerat. Dupa o săptămână, copilul se poate întoarce la grădiniță (cu aprobarea medicului). În primele două săptămâni după operație, este indicat ca cel mic să nu plece în vacanțe și să evite efortul fizic exagerat sau practicarea de sporturi (din cauza riscului de a sângera).

Dr. Vlad Postelnicu,
Medic specialist ORL

2 Comments
  1. Răspunde
    Olesia

    Buna ziua. Copilul meu are adenoide de gradul 3. Vă rog să-mi spuneți cât costă o operație de adenotomie? ce metoda folosesti la indepartare: aparat de ras, adenotomie sau coblaster?

  2. Răspunde
    Carstoiu Cornelia

    Vă rog să-mi spuneți cât costă o operație de adenoidectomie? ce metoda folosesti la indepartare, metoda in orb sau endoscopica/video? Copil de 3 ani si 3 luni Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X