ce este hipotirodia doctor magda bajenaru - clinica medicum

Ce e hipotiroidia?

Hipotiroidia este boală în care tiroida nu produce suficient de mulți hormoni tiroidieni. Frecvența acestei afecțiuni diferă în funcție de populația la care ne raportăm, dar tinde să fie diagnosticată din ce in ce mai frecvent în ultimii ani.

Atât copiii cât și adulții pot fi afectați.

La bebeluși, hipotiroidia apare ca urmare a unui defect de formare a hormonilor tiroidieni sau ca urmare a unei lipse a glandei tiroide. Mai rar, se poate întâmpla ca în timpul sarcinii să apară un transfer de la mamă la făt de medicamente care scad sinteza de hormoni tiroidieni sau de anticorpi care blochează funcția tiroidiană (hipotiroidie neonatală). Dacă nu sunt ajutați imediat după naștere, creierul lor nu se va dezvolta normal!

Tiroidita cronică autoimună apare mai târziu, în perioada copilăriei. La adulți, cea mai comună cauză este cea a formării anticorpilor împotriva glandei tiroide. În timp, anumiți pacienți devin hipotiroidieni.

La copil un semn de alarmă este stagnarea creșterii care trebuie evidențiată constant printr-un grafic de creștere (folosind același dispozitiv de măsurare, la intervale de 6 luni). Alte semne sunt uscăciunea dermului și somnolența/apatia.

La adulți, pielea este uscată, termoreglarea ineficientă, starea generală proastă. Pot apărea modificări frecvente ale ciclului menstrual (întârzieri, durată prelungită).

Bolile autoimune sunt asociate adesea cu hipotiroidia: dermatită, vitiligo, psoriasis.

Diagnosticul pornește de la simptomatologie, de la acuzele pe care pacientul le ridică. Cea mai la îndemană este determinarea VSH-ului, care este un hormon ce controlează funcția tiroidiană. Valoarea acestuia este invers proporțională cu valoarea funcției. Un VSH mare indică o tiroidă care funcționează deficitar (hipotiroidie), pe când un VSH mic (supresat) indică un exces al funcției tiroidiene (hipertiroidie).

Hipotiroidismul subclinic este definit prin alterarea la limită a funcției tiroidiene. În acest caz VSH-ul este de maxim 10 unități la mie. Pentru o femeie gravidă, valoarea acestuia trebuie să fie tratată până ajunge la 2,5.

Dr. Băjenaru Magda
Endocrinologie

2 Comments
  1. Răspunde
    Alexandra

    VSH? Cred ca ati vrut sa scrieti TSH. Eu chiar eram interesata sa aflu daca, desi TSH, T3 si T4 au valori normale, tiroidita poate da valori mari de leucocite si valori mari pt VSH. La ecografie tiroida are aspect neomogen, hipervascularizat, dar analizele de hormoni tiroidieni ies tot timpul bine. Ce nu iese bine este nr de leucocite si VSH. Mai exact 9.4 pt leucocite si VSG 15 la 1 h si 35 la 2 h.

    • Răspunde
      Alexandra

      *VSH 15 la 1 h si 35 la 2h

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X