Sângerarea nazală, cunoscută în lumea medicală drept epistaxis, reprezintă o pierdere semnificativă de sânge la nivelul foselor nazale, adesea din cauza unei leziuni în peretele unui vas de sânge sau în mucoasa nazală.
Este întâlnită atât la adulți, cât și la copii, putând apărea la orice vârstă. La juniorii cu vârste mai mici de doi ani apare destul de rar. În copilărie, sângerarile nazale sunt adesea de scurtă durată și se termină subit, la fel de brusc cum au început.
Copiii care au mai avut parte de sângerări în trecut sunt susceptibili la episoade repetate când se îmbolnăvesc de răceală sau gripă.
Cele mai multe cazuri de epistaxis se manifestă pe o singură nară și se exteriorizează anterior, spre vârful nasului. O parte din sânge se poate scurge în sens invers, ajungând în gură (de unde poate fi înghițit sau scuipat).
Principalele cauze ale apariției epistaxisului sunt cele locale:
- inflamații (dezvoltate în urma unei rinite, rinosinuzite, rinoadenoidite, infecții bacteriene sau a unor secreții nazale abundente ce se întind pe mai multe zile)
- traumatisme (traume, practicarea “scobitului” în nas, prezența unor corpi străini intranazali, operații)
- alergii respiratorii
Episoadele de epistaxis se petrec mai frecvent în sezonul rece, mai ales în contextul răcelilor sau gripelor. De asemenea, umiditatea scăzută este un factor favorizant.
Uneori, sângerările pot apărea după un efort fizic deoseobit, o strănutare puternică sau o expunere prelungită la soare. Foarte rar, hemoragia este cauzată de tumori sau boli sistemice.
Ce trebuie făcut pentru a opri sângerarea?
Nu intrati în panică, trebuie să vă păstrați calmul!
Aplecați-vă capul în față pentru a opri scurgerea sâgelui către gât. Țineți-vă degetul apăsat pe nara din care se scurge sânge timp de minim 5 minute. În cele mai multe cazuri, aceste manevre sunt suficiente pentru oprirea epistaxisului. La copii, aceste manevre trebuie efectuate de către un adult!
Dacă sângerarea persistă, trebuie să vă suflați nasul ușor pentru a elimina cheagurile. Imediat după, trebuie aplicat local un decongestionant nazal adecvat vârstei (fie picături, fie spray), urmat de repetarea manevrelor prezentate în paragraful de mai sus.
Dacă epistaxisul nu se oprește nici în această etapă, adresați-vă de urgență unui specialist ORL. În cazul sângerarilor prelungite, pot fi necesare tamponamente nazale, internarea pentru supraveghere sau o cauterizare sub control endoscopic (în cazul în care sângerarea provine din spatele nasului).
Este indicată evitarea efortului fizic exagerat câteva zile dupa un episod de epistaxis. Toaletarea corectă a nasului conform explicațiilor primite de la medic este de asemenea importantă!
Dr. Vlad Postelnicu, Medic specialist ORL