Imediat după un zâmbet neîngrijit, respirația urât mirositoare este printre primele lucruri pe care oamenii le vor observa la un individ cu ocazia primei întâlniri. Cunoscută în lumea medicilor drept halenă, această afecțiune orală poate avea cauze multiple și efecte extrem de neplăcute asupra relațiilor interpersonale ale celor afectați!
CARE SUNT CAUZELE HALENEI?
Cauza principală o constituie igiena defectuoasă a cavității orale, prezența de lucrări dentare improprii, incorect adaptate, sub care retenționează resturi alimentare care se descompun și determină îmbolnăvirea parodontiului, adică a structurilor care mențin dinții în osul maxilar (gingie, ligamente dento-alveolare, os maxilar).
Bio-filmul microbian care se adună pe dinți în 24 de ore constituie baza pentru formarea plăcii bacteriene și apoi a tartrului (care afectează gingia și osul maxilar). Acest aspect duce în timp la boală parodontală sau parodontoză, și implicit la apariția halenei.
De asemenea, fumatul excesiv și prezența de helicobacter pilori ar mai fi cauze ale mirosului urât al gurii.
CE AFECȚIUNI MEDICALE PRODUC SAU SUNT ASOCIATE CU RESPIRAȚIA URÂT MIROSITOARE?
- xerostomie (gura uscată)
- anumite tipuri de cancer
- reflux gastroesofagian
- boli gingivale
- infecții ale tractului respirator
- răni bucale postoperatorii
- anumite tratamente medicamentoase
CUM TREBUIE CURĂȚATĂ GURA/DANTURA PENTRU A PREVENI HALENA?
Dr. Alina Misăilescu, medic stomatolog, recomandă ozonoterapia pentru sterilizarea cavității orale, tratamentul paradontozei (cu soluții care decontaminează și distrug placa bacteriana) și bio-protecția post-intervenție.
Folosirea periuțelor dentare de calitate, care au o acțiune delicată asupra structurilor dentare și sunt bio-funcționale, în combinație cu mișcări blânde pe tot parcursul periajului sunt soluția ideală pentru protejarea și stimularea parodontiului gingival.
Controalele stomatologice regulate (monitorizarea trimestriala) ce includ un detartraj și un periaj profesional previn dezvoltarea unor afecțiuni orale severe, precum cariile sau gingivitele. Vizita la dentist este vitală pentru a menține sănătatea danturii și a gurii!
Este dovedit științific faptul că o persoană cu o dantură sănătoasă și armonioasă are mult mai multă încredere în propria persoană și se bucură de fiecare moment important fără să se rușineze când vrea să zâmbească sau să vorbească în public.
“Indiferent de vârstă pe care o ai, dantura ta are nevoie de atenție și îngrijire constant. Fiecare tratament dentar are rolul său la momentul potrivit, așa că nu e bine să amâni vizita la cabinet când problemele își fac apariția. Este mult mai benefic să previi o problemă decât să o tratezi!” explică dr. Misăilescu.
“Detartrajul este o manoperă de IGIENIZARE. Așa cum ne îngrijim părul și unghiile, la fel trebuie să avem în vedere și igienziarea periodică a gurii. Manopera de detartraj NU afectează smalțul dentar! Din contră, aceasta ajută la întreținerea unei sănătăți orale optime.”
În cadrul Departamentului de Stomatologie Medicum, tratăm fiecare caz nou într-un mod personalizat, integrand multiple ramuri ale stomatologiei (estetică dentară, profilaxie, implantologie, parodontologie, chirurgie orală și endodonție).
Toți pacienții noștri vor avea parte doar de ce e mai bun – de la materialele folosite pentru manopere, până la ambientul modern și prietenos!