De ziua inimii, Medicum lansează "Cardio Fit", pachet de testare cardiacă dedicat sportivilor amatori

“CardioFit”, proiect al Clinicii Medicum pentru inima sportivilor. Review la un an de la lansare.

O zi ca oricare alta… o zi frumoasă de toamnă, viața își urma cursul firesc în jurul lacului Herăstrău. (…) Pe o alee a parcului viața se lupta cu moartea. Un echipaj al Ambulanței resuscita un tânăr care în timp ce alerga a făcut stop cardiac. Începe ultima cursă din viața acestui om, o cursă fără locul doi: “și unu și doi și trei” … pacientul este intubat și ventilat mecanic… e în fibrilație ventriculară… șoc electric extern… “și unu și doi și trei”… Adrenalină 1 mg intravenous. (…) “- Felicitări, esti fericitul câștigător a 2 stenturi. Când zic “fericitul câștigător”, nu glumesc îi spune doctorul de la spitalul Floreasca. Un bodyguard a văzut momentul în care s-a prăbușit în parcul Herăstrău, a sunat la 112 și i-a făcut masaj cardiac până a ajuns Ambulanța. Într-o singura clipă inima lui Cezar a spus: stop-joc! Cezar se considera genul “fit”, trecuse  demult de stadiul de “amator”, fost sportiv de performanță, a practicat rugby în liga I, cunoștea metodele de antrenament și de dozare a efortului, totuși, o arteră care vascularizează inima s-a ocluzionat și a produs infarct miocardic și stop cardiac.

Asa incepea acum un an de ziua inimii, proiectul “CardioFit”, proiect al centrului de cardiologie al clinicii Medicum.

Proiectul a ȋnceput cu povestea reală a lui Cezar, un om al zilelor noastre, manager ȋntr-o companie multinatională, fost jucător de rugby, care intr-o zi ca oricare alta, ȋn timp ce alerga ȋn parc, a căzut la pământ. O poveste cu final fericit, i-a fost acordat primul ajutor la timp, trăiește. Povestea lui si cazul altor sportivi ne-a deschis o perspectivă asupra unei nevoii reale si obiective de investigare a inimii celor care ȋncep sa practice un sport, ca hobby iniţial, apoi devine rutină sau chiar mod de viaţă. Există o modă astăzi ca după 3-4 ture de Herăstrău, tineri aspiranţi sau participant la diverse competiţii de semi-maraton sau alte competiţii să ȋși dorească să participe profesionist. Este ȋncurajator faptul că tot mai multă lume practică sport. Sportul este sănătate. Când vorbim de practicarea unui sport ce presupune un efort intens sau de anduranţă, devine necesară o investigare foarte serioasă a sănătăţii, ȋn general și sănătăţii inimii, ca motor al ȋntregului organism.

Am conturat obiectivele proiectului “Cardio Fit” ȋn jurul:

  • Informării asupra riscurilor si necesităţii controlului cardiologic, prin conceperea unui pachet customizat, dedicat sportivilor amatori/profesioniști.
  • Constientizării riscurilor cardiovasculare ale lipsei unui antrenament potrivit, care să ȋndrume “sportivul”, să pregătească si să supervizeze antrenamentul propriu-zis, refacerea, planul de alimentație, evaluarea medicală specifică fiecărui tip de competitive.

Sportul de anduranță supune organismul, inclusiv inima unui efort de intensitate foarte mare, existând  riscul unor complicații cardio-vasculare, de la simpla lipotimie, sincopa, la aritmii maligne, chiar stop cardiac. Stopul cardiac reprezintă momentul în care inima se oprește și toate organele suferă, nemaiavând aport de oxigen. Cel mai sensibil organ la lipsa de oxigen este creierul care în 3-4 minute suferă leziuni ireversibile, astfel încât este esențial ca manevrele de resuscitare să se inițieze imediat. Fiecare participant la o competitive sportivă, echipele si cluburile ar trebui să se asigure că fiecare membru al echipei este apt de a practica un efort intensiv si susţinut pe teren.

Controlul medical va ȋncepe cu un examen clinic si cu o evaluare cardiologică constând în: EKG, ecografie cardiacă, test de efort, iar cei care au palpitații să efectueze un examen Holter ECG.

Pe parcursul anului proiectul “Cardio Fit” a coagulat echipa din centrul de cardiologie alături de sportivi, de la mic la mare:

Timp de 2 saptămâni micii jucători de rugby ai Club Antonio Jr. au făcut investigaţii cardiologice-examen clinic, ecografie cardiacă și testare EKG – ȋn cadrul clinicii Medicum, pentru a se asigura că inima lor funcţionează corect și pentru a obţine avizul medical care să ateste că sunt apţi de a practica sportul.

Echipa de rugby Club Antonio JR

Echipa de rugby Club Antonio JR

Am avut bucuria de a da vești bune unor sportivi de performanţă.

Mihaela Mărculescu, speranţă a tenisului românesc

Mihaela Mărculescu, speranţă a tenisului românesc

Echipa de cardiologie Medicum a asigurat suportul medical ȋn timpul unor competiţii de semi-maraton.

Semi Maraton Alpin Iezer Păpușa

Semi Maraton Alpin Iezer Păpușa

Semi Maraton Alpin Iezer Păpușa

Semi Maraton Alpin Iezer Păpușa

In cadrul “Cardio Fit” am semnalat potenţialul unor boli cardiace grave, care pot apărea la tineri atleţi sau sportivi de performanţă, precum cardiomiopatia hipertrofica obstructiva.

Doctor Emilian Dumitru - Clinica Medicum

Doctor Emilian Dumitru – Clinica Medicum

Cardiomiopatia hipertrofică obstructivă este o afecţiune a inimii caracterizată prin ȋngroșarea pereţilor inimii, care exercită o presiune asupra propriei cavităţi. Este o boală genetică rară, dificil de diagnosticat și tratat, cu o mare incidenţă la sportivii de performanţă. Din punct de vedere clinic, simptomatologia variază larg, de la asimptomatic până la cazuri cu insuficienţă cardiacă severă. Diagnosticarea este dificilă, intrucât inima sportivilor se comportă diferit, iar parametrii patologici sunt greu de diferenţiat de modificările fiziologice pe care le prezintă un om care practică intensiv sportul. Dacă ȋn urma investigaţiilor pe care sportivii le fac, se descoperă o astfel de boala, sportul competiţional poate fi interzis. Sportul recreativ, fără efort isometric, este insă indicat.

Dr. Emilian Dumitru, medic cardiolog, promotor al proiectului “Cardio Fit”.

In România nu există o statistică despre incidenţa bolilor cardiace ale sportivilor de performanţă. Din motive financiare, multe cluburi nu iși permit să facă un screening cardiologic profesionist, ȋn centre specializate, cu expertiză in diagnosticul complex al acestor boli. In lipsa unor controale adecvate, sportivii, semi-amatori sau profesioniști, se expun unor riscuri. Sunt de notorietate cazurile Cătălin Hâldan, Patrick Ekeng, Michael Klein și altor sportivi din campionatele internaţionale, al căror diagnostic stă ȋncă sub semnul ȋntrebării, la ani de zile după moartea lor.

Provocarea “Cardio Fit” pentru anul ce urmează:

In Romania participarea la competiţii se face pe proprie răspundere. Este “o asumare”. Ne asumăm ca s-ar putea să se ȋntâmple sau sperăm: “Poate nu mi se intamplă tocmai mie…ȋntr-o zi ca oricare alta”.

Iată de ce proiectul “Cardio Fit” ȋși va urma misiunea, va rămâne să militeze activ pentru practicarea sportului ȋn condiţii de siguranţă, prin informare, prevenţie și evaluare la timp si profesionist a sportivilor amatori sau profesionisti, ȋn centre dedicate sanătăţii inimii. Iată de ce “Cardio Fit” va coagula echipa Medicum ȋn jurul unei cauze profund bune:  sănătatea sportivilor. Sportul este sănătate și bucurie pe teren și ȋn tribune. Așa trebuie să rămână: motiv de bucurie, de echipă și de fairplay.

Proiect “Cardio Fit”, in cadrul “Smart Heart” team, echipa care face alegeri SMART!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X