cancerul gastric Helicobacter pylori - clinica medicum

Cancerul gastric, cauzat de infecția cu Helicobacter pylori!

Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori poate prezenta riscuri majore pentru sănătatea noastră. Această bacterie a fost descoperită în 1982 de către 2 cercetători australieni (Barry J. Marshall și Robin Warren), fapt ce ulterior le-a adus premiul Nobel pentru medicină.

Gastroenterologul Theodor Voiosu ne explică despre cum ne putem proteja de infectarea cu HP, dar și cum decurge tratamentul:

“Cei mai mulți oameni trăiesc cu bacteria în organism ani de zile şi nici măcar nu ştiu că o au pentru că nu apar simptomele. În timp, poate să provoace tot felul de probleme, printre care cancerul gastric!”

Principala cauză a gastritelor este dezechilibrul balanței între factorii de agresiune și cei de apărare la nivelul mucoasei gastrice. Dintre factorii de agresiune, cel mai important în ultimii 35 de ani este infecția cu HP. S-a dovedit că 80% din gastrite sunt produse de această infecție. 

“La nivel global, infecţia cu Helicobacter pylori (HP) este o problemă de sănătate reală, e principala cauză de ulcer gastroduodenal, de gastrită şi duodenită şi e recunoscută ca un promotor al cancerului gastric. Nu fiecare pacient care are Helicobacter pylori va dezvolta cancer gastric, nici pe departe, dar infecţia trebuie tratată preventiv!”

Problema este că mulţi dintre cei care au această infecţie nu prezintă simptome. Atunci când semnele apar, ele se pot manifesta fie ca dureri abdomnimale, jenă dureroasă la nivelul stomacului sau dureri puternice, ca cele din ulcer. Este foarte important ca la declanșarea acestor simptome, să programăm o vizită la medic şi să ne tratăm.

 “În caz contrar, există posibilitatea unui ulcer cu posibilitate de sângerare sau chiar perforaţie, şi ele pot fi ameninţătoare de viaţă.”

În ce priveşte incidenţa cazurilor de infectare cu bacteria Helicobacter pylori, nu sunt date exacte pentru România, dar ea este foarte răspândită atât în mediul urban, cât și în cel rural. Se estimează că, la nivel global, 1 din 2 sau 1 din 3 adulţi a trecut prin această infecţie sau încă o are.

“Majoritatea oamenilor trăiesc liniştiţi cu bacteria şi mulţi nici nu ştiu că o au”, a precizat dr. Voiosu. De aceea, la primele simptome digestive este bine să mergem la doctor pentru a ne testa, să vedem dacă avem această infecţie.

Pentru mai multe informații despre serviciile noastre de gastroenterologie, nu ezitați să ne contactați telefonic! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X