cancer de san la barbati - clinica medicum

Bărbații pot fi diagnosticați cu cancer de sân?

Cancerul de sân la bărbați este un cancer rar care se dezvolta în țesutul mamar retroareolar. Deși cancerul de sân este cel mai frecvent perceput ca fiind o boală ce afectează femeile, acesta poate apărea la bărbați.

Cancerul de sân la bărbați este cel mai frecvent întâlnit la indivizii în vârstă, însă poate apărea la orice vârstă.

Bărbații diagnosticați cu cancer de sân, într-un stadiu incipient, au o șanșă bună de vindecare. Tratamentul implică, de obicei, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului mamar.

Alte tratamente, cum ar fi chimioterapia și radioterapia, pot fi recomandate în situații particulare, dupa examenul imunohistochimic al fragmentului biopsiat sau din piesa chirurgicală.

Semnele și simptomele cancerului mamar la bărbați pot include:

  • un nodul sau o îngroșare dureroasă în țesutul mamar
  • modificări ale culorii pielii care acoperă pieptul, cum ar fi înroșirea
  • schimbări ale mamelonulului, cum ar fi roșeața, învinețirea sau retracţia mamelonară
  • scurgeri din mamelon

Nu este clar ce cauzează cancerul mamar la masculi. Medicii știu că acesta apare atunci când unele celule din sân se divid mai repede decât celulele sănătoase. Celulele acumulate formează o tumoare care se poate răspândi (metastază) în țesutul din apropiere, în ganglionii limfatici sau în alte părți ale corpului.

Toată lumea se naște cu o cantitate mică de țesut mamar. Tesutul glandular are in componenta glande care produc lapte (lobuli), canale care transportă lapte spre mamelon și grăsime.

În timpul pubertății, femeile încep să dezvolte mai mult țesut glandular, iar barbaţii nu. Dar, deoarece acesția se nasc totuși cu o cantitate mică de țesut mamar, pot dezvolta ulterior cancer de sân.

Tipurile de cancer mamar diagnosticate la bărbați includ:

  • cancerul care începe în canalele de lapte (carcinomul ductal)
  • boala Paget a mamelonului
  • cancerul de sân inflamator

!!! Aproape toate cancerele mamare de sex masculin sunt carcinoame ductale. O forma de cancer foarte agresiv.

Unii bărbați moștenesc gene anormale (mutante) de la părinții lor, care cresc riscul de cancer mamar. Dacă pacientul are un istoric familial puternic al cancerului, trebuie să discute acest lucru cu medicul specialist senolog. Trebuie să facă controale ecografice şi mamografice regulate.

Factorii care cresc riscul de cancer de sân la bărbați includ:

  • vârsta înaintată [Riscul de a dezvolta cancer la sân crește pe măsură ce barbatii îmbătrânesc, fiind diagnosticat predominant după vârsta de 60 de ani.]
  • expunerea la estrogen în exces [Medicamentele ce cresc secreţia de estrogen, cum ar fi cele utilizate pentru terapia hormonală în cancerul de prostată, toate acestea cresc riscul de apariție a cancerului de sân.]
  • antecedentele familiale de cancer mamar [Dacă un membru apropiat al familiei a dezvoltat cancer mamar, rudele acestuia au o șansă mai mare de a dezvolta boala.]
  • sindromul Klinefelter [Acest sindrom genetic apare atunci când bărbaţii se nasc cu mai mult de o copie a cromozomului X. Sindromul Klinefelter provoacă o dezvoltare anormală a testiculelor. Ca rezultat, indivizii cu acest sindrom produc cantități mai scăzute de androgeni și mai ridicate de estrogeni.]
  • bolile de ficat [Anumite condiții, cum ar fi ciroza hepatică, pot reduce hormonii masculini și pot crește hormonii feminini, crescând riscul de apariție a cancerului de sân.]
  • obezitatea [Este asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen în organism.]
  • boala testiculară / intervenția chirurgicală [Inflamarea testiculelor (orhita) și intervenția chirurgicală pentru a elimina un testicul (orhiectomia) pot crește riscul de apariție a cancerului mamar la bărbați.]

Diagnosticarea cancerului mamar este realizată de către medicul imagist prin ecografie sau mamografie.

Dr. Nicolae Cristian,
Specialitate: Investigații Imagistică

2 Comments
  1. Răspunde
    Marian Stoica

    Buna seara,

    Va rog sa-mi spuneti,pot sa faca si barbatii o mamografie anual ? care este diferenta intre ecografie si mamografie ? Va multumesc din inima !

  2. Răspunde
    Clinica Medicum

    Cele două proceduri sunt distincte, fiind realizate de aparate medicale diferite. Pentru mai multe informații, ne puteți contacta telefonic în orele de program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X