Anisakis - pericolul nebănuit ce se ascunde în sushi - clinica medicum

Anisakis – pericolul nebănuit ce se ascunde în sushi

Anisakiaza este o boală parazitară rară cauzată de infestarea cu larve de anisakis. Anisakiile sunt viermi din clasa nematodelor care trăiesc în stare larvară în cavitatea abdominala și în muschii a peste 200 de specii de pești marini ca heringul, morunul și macroul, dar și în diverse fructe de mare.

În situația în care veți consuma peștele sau fructele de mare în stare crudă și acestea sunt deja contaminate, veți înghiți larvele vii ale parazitului. Prezența acestora se va manifesta printr-o durere abdominală violentă, asemănătoare celei din apendicita acută, și uneori prin simptome alergice cutanate (urticarie, mâncărime, edeme). Simptomele pot să apară de la o oră până la 2 săptămâni după infestare.

Uneori, când boala nu este tratată, la câteva săptămâni după infestare poate să apară chiar și o ocluzie intestinală, provocată de formarea în peretele intestinal a unei tumori (denumită granulom eozinofilic) care va îngloba larva viermelui.

Acest parazit rareori atinge maturitatea în gazda umană și, eventual, moare în câteva săptămâni. Viermii morți stimulează totuși un răspuns inflamator, care poate provoca simptome de tip alergic, edeme, erupții cutanate și chiar anafilaxie, cu dificultăți de respirație și pierderea stării de conștiență. Ceea ce este cel mai trist este faptul că sensibilizarea alergică poate persista câțiva ani buni după infestare.

Alergenele izolate din parazitul Anisakis simplex au fost denumite Ani s 1, 2, 3, 4, 5, 6 și 8. Dintre acestea, alergene majore sunt considerate fracțiunile Ani s 1 și Ani s 4, ambele termostabile și implicate în producerea reacțiilor alergice severe de tip anafilactic. Alergenul Ani s 3 (tropomiozina) este o fracțiune moleculară foarte interesantă pentru că este responsabilă de reacțiile încrucișate cu fracțiunile moleculare similare provenite din acarieni (Der p 10), creveți (Pen a 1), gândaci de bucătărie (Per a 7), caracatiță (Oct v1), sepie (Sep e 1), fluturi de mătase (Bomb m 7) și lista mai poate continua.

Există, totuși, și o veste bună legată de această parazitoză: anisakiaza NU poate fi transmisă de la o persoană la alta!

Cum puteți preveni riscul de a vă infesta cu acest parazit?

Recomandarea specialiștilor este ca toate fructele de mare și peștele destinate consumului în stare brută (neprelucrate termic) să fie înghețate la -35 ° C timp de cel puțin 15 ore sau să fie înghețate constant timp de cel puțin 7 zile, procedeu care va ucide parazitul. Dacă restaurantele unde se servesc produse din pește crud, în special cele japoneze cu sushi, nu respectă aceste norme sau cumpară produsele din surse incerte, există un risc foarte mare ca mâncarea lor să fie contaminată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X