Alunite (nevi) si alte leziuni pigmentare - Clinica Medicum

Alunite (nevi) si alte leziuni pigmentare

Pe pielea nostra pot aparea pete si/sau excrescente colorate in brun-maro. Alunitele (nevii) sunt aglomerari de celule pigmentare benigne la nivelul epidermului si/sau dermului. Pot fi prezente de la nastere (nevi congenitali) sau pot aparea mai tarziu pe parcursul vietii.

Nevii congenitali cu diametrul mai mare de doi cm trebui tinuti sub observatie clinica si dermatoscopica si cei care prezinta activitate au indicatie de excizie.

Numarul alunitelor este determinat de regula genetic dar este influentat de arsurile solare pe care pielea le suporta, in special in copilarie. Pot fi plane sau proeminente, pot avea diverse forme si dimensiuni.

Alunitele in sine nu sunt periculoase, dar pot fi confundate cu melanomul, cancer de piele foarte invaziv cu mare risc de deces rapid. Riscul este cu atat mai mare cu cat persoana are pielea mai alba, a suferit mai multe arsuri solare, cu cat are mai multe alunite si are antecedente personale si/sau familiale de cancere de piele.

Pentru a va orienta, puteti aplica un algoritm numit ABCDE:

  • A = asimetrie (alunita nu este rotund ovalara ci oricum ati trasa doua axe perpendiculare pe suprafata ei, jumatatile rezultate nu sunt egale). Acesta este criteriul cel mai important care sugereaza riscul.
  • B = borders (margini) se refera la marginile neregulate.
  • C = culoare; prezenta mai multor culori pe suprafata alunitei (brun deschis, brun inchis, negru, rosu, alb, albastru).
  • D = dimesiuni (alunitele de dimensiuni peste 5-6 mm trebuie examinate de medic, mai ales daca mai au unul din criteriile de mai sus).
  • E = evolutie; o alunita aparuta recent sau o alunita veche care are simptome (mancarimi durere) sau care a crescut in dimensiuni, trebuie sa va aduca de asemenea la medic.

Medicul va va examina clinic si cu ajutorul unui aparat (dermatoscop). Acesta este un mic microscop portabil care poate fi simplu (medicul observa personal alunita) sau poate fi cuplat sau integrat cu o camera foto sau video, rezultand diverse aparate computerizate, unele dintre ele foarte sofisticate.

Generatiile noi de dermatoscoape computerizate si videodermatoscoape sunt integrate cu softuri performante care permit monitorizarea facila a alunitelor, compararea cu baze de date si chiar alocarea de scoruri.

Totusi, medicul dumneavoastra este cel care decide riscul unei alunite, pe baza tututor criteriilor. El poate decide ca alunita nu are nici un risc sau va va recomanda urmarire periodica si chiar excizia.

Excizia se poate realiza clasic (de regula se decupeaza o elipsa in jurul alunitei cu o minima margine de siguranta, iar defectul rezultat se sutureaza) sau uneori in cazul alunitelor proeminente (papilomatoase), nepigmentare se practica excizia tangentiala (“shave”). Aceasta excizie tangentiala se poate realiza cu bisturiul sau cu diverse aparate (electrocauter, radiocauter, laser).

Pistruii (efelidele) sunt pete mici colorate brun deschis care se accentueaza la soare. Apar pe fata, decolteu brate la persoanele predispuse genetic. Nu sunt periculoase. Se indeparteaza destul de greu, cu tratamente laser repetate. Se recomanda fotoprotectia cu creme cu factor mare (50+) si acoperirea lor cosmetica.

 

One Comment
  1. Răspunde
    Vasilescu

    Bună seara!!
    Fiți amabili!! Dacă o aluniță este benignă iar în urma exciziei chirurgicale au mai rămas din rădăcini acolo, există vreo șansă ca acele rădăcini să se transforme în melanom?
    Mulțumesc frumos!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X