Ghid informativ al pacientului alergic la alergeni inhalatori - Clinica Medicum

Ghid informativ al pacientului alergic la alergeni inhalatori

Atopia este o predispozitie personala sau familiala exprimata de obicei în copilarie sau adolescenta, prin care va puteti sensibiliza fata de anumiti alergeni din mediul înconjurator.

Alergenii sunt substantele capabile sa declanseze un raspuns special din partea sistemului dumneavoastra imunitar care este mediat prin anticorpi de tip IgE. Ei pot fi inhalatori (aeroalergeni), alergeni alimentari, alergeni profesionali, medicamente sau veninuri de insecte.

Alergia este chiar o reactie de aparare a organismului dumneavostra, însa una exagerata si periculoasa, declansata fireste de contactul cu acei alergeni fata de care sunteti sensibilizati.

Starea de atopie se poate stabili prin testarea cutanata la numite seturi de alergeni sau, când nu vi se poate practica testarea din diverse considerente, vi se dozeaza anticorpii specifici de tip IgE din ser.

Alergiile la alergenii inhalatori – acarieni din praful de casa, mucegaiuri, polenuri, particule provenite de la insecte, peri si scuame ale animalelor de companie – afecteaza milioane de oameni. Acestea se manifesta de obicei în sfera respiratorie ca rinite, rinosinuzite, astm, asociind însa si conjuctivite, manifestari cutanate sau digestive.

În ciuda raspîndirii lor alarmante, ele pot fi tratate, iar simptomele produse de acestea pot fi bine controlate.

În functie de particularitatile fiecaruia, medicul specialist alergolog va poate recomanda unul, doua sau toate cele trei din urmatoarele tratamente:

  • Eliminarea sau scaderea expunerii la substantele la care sunteti alergic.

Cu cât veti veni în contact cu o cantitate mai mica de alergeni la care sunteti sensibilizati, cu atât mai confortabil va fi pentru dumneavoastra si cu atât mai putina medicatie veti avea nevoie.

  •  Tratamentul medicamentos sub diverse forme, prin care va urmari blocarea simptomelor dumneavoastra alergice.

Acesta nu va elimina însa cauza, dar este necesar pentru controlul inflamatiei alergice produse de alergeni, în special în astm si alergia nazala severa. La întreruperea medicatiei simptomele vor reaparea în conditiile în care va reexpuneti.

  •  Imunoterapia specifica cu extracte alergenice standardizate prin care vi se vor administra cantitati foarte mici de alergeni.

Dozele vor fi apoi crescute încet si gradat pâna când va scadea gradul dumneavoastra de sensibilizare alergica si treptat îi veti tolera fara sa mai aveti simptome la contactul cu acestia.

Întrucât poate fi asimilata cu o scolarizare a sistemului imunitar, durata desensibilizarii (vaccinarii cu extracte alergenice) va fi între 3 si 5 ani. Este însa singurul tratament care poate influenta  pentru perioade lungi de timp evolutia naturala a afectiunilor alergice respiratorii obtinându-se de cele mai multe ori controlul total si sustinut al simptomelor alergice. Vaccinarea poate fi clasica prin injectare subcutanata sau  sublinguala prin administrare de picaturi sau tablete.

Aceasta metoda de tratament va poate fi indicata si poate fi efectuata doar de medicul specialist alergolog. Acesta va va consilia si în cazul imunoterapiei sublinguale pe care o puteti face singuri acasa si tot el va va monitoriza evolutia bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X