Adevarul despre fertilizarea in vitro dincolo de mituri - clinica medicum

Adevărul despre fertilizarea in vitro, dincolo de mituri!

În ciuda faptului că au trecut mai bine de patru decenii de la primii copii născuți în urma unei proceduri de fertilizare in vitro, multe persoane nu sunt încă familiarizate cu conceptul de reproducere umană asistată. Considerată dificilă, nenaturală și periculoasă de către femei, fertilizarea in vitro și-a căpătat un renume negativ în România și a stârnit numeroase mituri și controverse pe parcursul anilor.

Adevărul este foarte departe de această imagine fatidică! Pentru a înțelege mai bine tehnologia care face posibilă reproducerea umană asistată, am vorbit cu specialistul nostru în obstetrică-ginecologie și embriologie, doctor Marilena Băluță.

Î: Care este primul pas pe care trebuie să îl facă viitorii părinți?

R: Pentru început, trebuie depistată cauza infertilității – masculină sau feminină. Există un barem minim de investigații, adresate ambilor parteneri. La femei, acesta include analizele serologice pentru hepatitele B & C, HIV și VDRL, testarea rezervei ovariene, efectuarea unor culturi din colul uterin și a unei histerosalpingografii. Pentru bărbați, se începe cu spermograma. Dacă valorile sunt bune și nu există un istoric familial cu probleme de infertilitate, nu sunt necesare alte investigații.

Î: Ce se întamplă după obținerea rezultatelor?

R: Medicul curant va stabili împreună cu pacienții care sunt pașii următori. Pentru a trata subfertilitatea sau infertilitatea, există mai multe opțiuni – contact sexual dirijat, inseminare artificială și fertilizare in vitro.

Î: în cazul FIV, în ce zi a ciclului menstrual trebuie să fie începută stimularea ovariană?

R: Pentru stimulare sunt folosite în mod obișnuit două protocoale – unul scurt și unul lung. Cel scurt se începe din ziua a doua/treia a ciclului și durează aproximativ 14 zile. Cel lung se întinde pe o perioadă de aproximativ 30 de zile și se începe din ziua 21 a ciclului menstrual anterior. Doza pentru stimulare se decide în funcţie de vârsta femeii, de rezerva ei ovariană, de răspunsurile anterioare la tratament. 

Î: E adevărat că unele femei se îngrașă în urma tratamentului de stimulare? 

R: Din fericire, este doar un mit. Singurul factor care duce la obezitate este excesul caloric. Dacă nu mănâncă excesiv, nu vor lua în greutate.

Î: Ce analize trebuie să facă viitoarea mămică pe durata stimulării?

R: Ecografia transvaginală și dozarea hormonilor sunt necesare pentru a monitoriza răspunsul la stimulare. Ritmul monitorizării este stabilit de către medic în funcție de persoană. Aceste analize ne ajută să stabilim care vor fi deciziile ulterioare. Nu ne pot spune însă cu exactitate câte ovocite se vor putea recolta din foliculi, câte sunt deja mature, câte vor fi fertilizate şi cum vor evolua embrionii.

Î: După maturizarea ovocitelor, în ce constă recoltarea lor? Este dureroasă?

R: Recoltarea ovocitelor se face prin puncție transvaginală ecoghidată. Pentru aceasta este necesară o analgezie de scurtă durată, care va estompa complet orice senzație de durere.

Î: Ce se întâmplă în laborator cu ovulele extrase?

R: După ce lichidul folicular este extras, va fi dus în laborator pentru a se identifica ovocitele. Până la recoltarea ovocitelor, partenerul recoltează sperma, care va fi prelucrată. După aproximativ trei-patru ore de la recoltare, ovocitele vor fi puse în contact cu sperma. La o zi de la inseminare, se verifică evoluția lor. Trebuie ştiut că doar ovocitele mature vor fertiliza, ovocitele imature nu au această capaciate. După fertilizare, evoluţia embrionilor poate fi diferită, în sensul că pot evolua toţi sau se pot opri din evoluţie.

Î: Cum decurge un embriotransfer? Ce se întâmplă în uter după finalizarea acestuia?

R: Procedura de embriotransfer este o procedura simplă, nedureroasă, care se face cu ajutorul unui cateter foarte subţire. Embrionul poate fi implantat din ziua a cincea, din stadiul de blastocist. Acesta este ultimul stadiu care poate fi cultivat în laborator. După embriotransfer se dorește prinderea sarcinii în uter.

Î: Ce medicamente sau tratamente pot favoriza prinderea sarcinii?

R: Nu există un tratament magic post embriotransfer care să asigure reuşita procedurii. Factorii de care depinde succesul sunt calitatea embrionilor şi calitatea endometrului. Nu există o reţetă de succes care să asigure o sarcină de la prima procedură. Rezultatele depind de vârsta pacientei, de rezerva ei ovariană, de doza de stimulare și de patologia asociată. Testul de sarcină va fi efectuat la două săptămâni de la embriotransfer.

Î: Care sunt șansele de reușită pentru fertilizarea in vitro?

R: Conform statisticilor, șansele de reușită sunt cuprinse între 35-40%. Cu cât femeia este mai tânără şi are o rezervă ovariană mai bună, cu atât şansele de a se obține sarcina din prima sunt mai mari. Nereușitele nu trebuie să îi descurajeze pe pacienți, sunt cât se poate de normale.

Pentru mai multe informații despre CENTRUL DE REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ MEDICUM, ne puteți contacta telefonic la 0753348348

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X