1 din 6 cupluri sunt afectate de infertilitate. Care sunt cauzele acestei boli doctor Marilena Baluta - Clinica Medicum

1 din 6 cupluri sunt afectate de infertilitate. Care sunt cauzele acestei boli?

Vremurile in care imparatul si imparateasa foloseau sfaturile primite de la vraci pentru a putea aduce pe lume un copil sunt de mult apuse. Problema infertilitatii este inca vie, un pacient se temea chiar ca ar putea fi un aspect antropologic, iata o noua tema: infertilitatea la romani. Se poate discuta, subiectul sigur ar naste controverse. In lipsa unor statistici trans-generationale putem doar face supozitii. Ce este cert pentru ziua de astazi este ca potrivit OMS, 1 din 6 cupluri este infertil, iar aceasta statistica se tot modifica. Desi femeile si barbatii isi revendica egalitatea, cind vine vorba de fertilitate lucrurile nu pot fi tratate in mod egal. Femeia inseamna viata. Femeile sunt forma unica prin care Dumnezeu a ales ca “omul” sa se inmulteasca, purtand in ea acea celula care poate fi comparata cu cel mai pretios diamant, pe care trompele il slefuiesc, iar uterul il desavirseste. Asa cum unei perle naturale ii trebuie intre 10-20 de ani sa se formeze, si fertilitatea femeii are un inceput si un sfarsit, cu o medie de 30 de ani. Din pacate pentru multe femei, aceasta perioada trece repede sau este mult mai scurta. Infertilitatea nu doare, este descoperita in momentul in care o femeie doreste sa faca un copil. Este momentul in care apar intrebarile. De ce eu?

Iata, pe scurt, cauze de infertilitate feminina, care afecteaza in proportie de cca 30-40% cuplurile care se confrunta cu aceasta boala:

  1. Cauze ovulatorii. Absenta ovulatiei sau moment de inconstanta ovulatorie pot determina incapacitatea ovarelor de a elibera ovocitul atat de necesar fertilizarii lunare. Ovulatia nu este dependenta de existenta menstrei pentru ca pot exista cicluri menstruale anovulatorii. La pacientele cu amenoree sau oligomenoree, absenta ovulatiei este clara. Ovogeneza este modulata hormonal prin intermediul axului endocrin hipotalamo-hipofizo-ovarian. Astfel, o anomalie aparuta la orice nivel al acestui ax endocrin poate genera infertilitate. Absenta ovulatiei este intalnita si in cazul insuficientei ovariene primare sau la pacientele cu hiperprolactinemie, prolactina fiind un hormon care, in cantitati mari, inhiba secretia de GnRH, pacientele fiind oligo- sau amenoreice. Anovulatia poate aparea si in cadrul sindromului ovarelor polichistice, hiper/hipotiroidism, tumori hormonosecretante (tumori ovariene, tumori de suprarenala), boli cronice renale sau hepatice, sindromul Cushing etc. Cu cat sarcina este amanata mai mult, cu atat sansele unei sarcini obtinute spontan sunt mai mici. Odata ce este depasita limita de 35 de ani, procentele scad dramatic, fiind afectate atat cantitatea cat si calitatea ovocitelor.
  2. Cauze cervicale. Malformatiile congenitale, interventiile chirurgicale la nivelul colului sau traumatismele cervicale intrapartum pot genera stenoze cervicale sau secretie inadecvata de mucus cervical interferand astfel cu fertilitatea.
  3. Cauze uterine. Anomaliile uterine pot fi multiple, incepand de la agenezii si malformatii uterine congenitale care nu pot primi si gazdui produsul de conceptie, pana la anomalii perturbatoare de implantare a sarcinii, de cauza mecanica sau prin receptivitate endometriala redusa. Tumorile uterine pot interfera cu mecanismul de implantare normal. Aici mentionam fibroamele uterine cu localizare intracavitara, submucoasa sau intramurale cu componenta intracavitara si polipii endometriali. Acestea sunt asociate cu lipsa implantarii, implantare anormala (ex. placenta praevia) si incidenta crescuta a avorturilor spontane.
  4. Cauze tubare. De integritatea trompelor uterine, care au rolul de a facilita fecundarea si de a conduce ovocitul fecundat catre cavitatea uterine, depinde finalizarea procesului de implantare corecta a embrionului in cavitatea uterina. Atunci cand procesele mai sus mentionate nu au loc, putem sa ne confruntam cu o sarcina extrauterina. Principala cauza de infertilitate tubara este boala inflamatorie pelvina, provocata de infectii recurente cu diversi agenti patogeni – chlamydia, gonoree etc. In cazul unei obstructii tubare distale apare frecvent asocierea unui hidro sau piosalpinx, care, pe langa afectarea migrarii spermatozoizilor, creeaza un mediu ostil de implantare prin reflux intracavitar al continutului salpingelui afectat. Ratele de succes in cazul unei fertilizari in vitro sunt net crescute daca anterior se indeparteaza chirurgical salpingele afectat (salpingectomie).
  5. Boli sistemice. Ne referim aici la bolile autoimune – sindromul antifosfolipidic, lupus eritematos sistemic, myastenia gravis – sau boli sistemice precum boala celiaca, bolile tiroidiene, boli cronice hepatice sau renale – pot afecta fertilitatea.
  6. Endometrioza, concretizata prin alterarea arhitecturii pelvine prin intermediul aderentelor, alterarea tesutului ovarian prin intermediul endometriomului si al interventiilor chirurgicale in vederea extirparii lui si secretia de citokine si alte substante care interfereaza cu procesele normale de ovulatie, fecundare si implantare sunt cateva mecanisme perturbatoare ale fertilitatii din aceasta cauza.
  7. Cauze genetice. Cuplurile infertile au fost depistate cu o prevalenta ridicata a anomaliilor cariotipului – trisomii, mozaicism, translocatii etc. Cele mai frecvente aneuploidii asociate sunt sindromul Turner (45, X) la femei si sindromul Klinefelter (47, XXY) la barbati.

Responsabile pentru cca 20% din cazurile de infertilitate, infertilitatea masculina are ca principale cauze:

  1. Bolile cu transmitere sexuala – Infectiile din sfera genitala cum ar fi de exemplu cele cu Chlamydia si Gonoreea pot constitui cauze ale infertilitatii masculine.
  2. Obstructii, defecte congenitale sau modificari fizice ale traiectului strabatut de spermatozoizi – In unele cazuri, barbatii se nasc cu aceste obstructii in mare parte la nivel testicular, ce impiedica spermatozoizii sa ajunga in sperma. Traumatismele suferite de testicule, prostata si uretra, pot cauza infertilitate masculina. Uneori aceste defecte pot fi corectate chirurgical.
  3. Ejacularea retrograda – In aceasta situatie, spermatozoizii nu sunt ejaculati in afara penisului, ci ajung in vezica urinara. Acest tip de ejaculare poate apare la diabetici, in cazul administrarii anumitor produse medicamentoase si postoperator in cazul unor interventii asupra vezicii urinare, prostatei sau uretrei.
  4. Boli genetice – Desi se intalnesc destul de rar, afectiunile genetice asemeni fibrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale, pot cauza infertilitate.
  5. Afectiuni autoimune – In anumite situatii, sistemul imun poate ataca din greseala spermatozoizii, pe care ii trateaza asemeni unui virus patruns in organism. Acest raspuns autoimun poate afecta calitatea spermatozoizilor.
  6. Dereglari hormonale – Anumite tulburari hormonale – la nivelul glandei pituitare (hipofiza) sau a tiroidei, de exemplu – pot determina infertilitate. Acestea pot fi corectate de cele mai multe ori prin administrarea de produse hormonale, la recomandarea endocrinologului.
  7. Disfunctii sexuale – Disfunctia erectila (impotenta) si ejacularea precoce, pot avea un efect negativ asupra fertilitatii. Disfunctia erectila poate fi cauzata de modificari ale statusului psihologic asemeni anxietatii, sentimentului de vina sau de lipsa de respect pentru propria persoana. De asemenea, un rol in disfunctia erectila il pot avea si afectiunile organice cum ar fi diabetul, hipertensiunea arteriala, hipercolesterolemia si bolile de inima. In completare, impotenta poate apare ca efect secundar al administrarii unor medicamente cum ar fi antidepresivele. Aceste disfunctii sexuale necesita efortul conjugat al partenerilor unui cuplu pentru a fi depasite.
  8. Varicocelul – Varicocelul reprezinta dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sangvin normal. Varicocelul este intalnit la 15% din populatia masculina si la maxim 40% dintre barbatii care efectueaza investigatii diagnostice cu privire la fertilitate.

Indiferent de cine revendica o cauza a infertilitatii de cuplu si lasand la o parte cauzele de infertilitate mixta, cand cei doi membri ai cuplului prezinta fiecare cate o anomalie care interfera procesului natural de fertilizare, nu in ultimul rand stilul de viata are o importanta considerabila. Fumatul, consumul cronic de alcool, abuzul de droguri, supraponderalitatea sau, dimpotriva, malnutritia sunt cauze frecvente de infertilitate. Stresul, suprasolicitarea fizica, varsta si amanarea conceptiei scad sansele cuplului infertil.

Cu cat este depistata mai repede cauza infertilitatii, cu atat se pot gasi solutii pentru aceasta boala, infertilitatea fiind, fara doar si poate, boala acestui secol al vitezei. Asa cum la 2-3 ani orice femeie cu varsta de peste 21 de ani trebuie sa fac a un Papanicolau, dupa 25 de ani, orice femei ar trebui sa-si verifice potentialul fertil. Un simplu control la un specialist in infertiliate, poate ajuta acele femei care vor sa amane conceperea unui copil, gasind solutii pentru fiecare problema. Reproducerea umana asistata este folosita de rutina ca tratament pentru cuplurile infertilile, prin prezervarea fertilitatii, atat femeile, cit si barbatii putand “depozita” pe termen lung ceva din potentialul lor fertil. Daca acum nu mai avem vraci si filosofi care sa dea sfaturi cum sa ai un copil, avem medici specializati in infertilitatea de cuplu, care pot prescrie investigatii pentru determinarea cauzelor infertilitatii si pentru gasirea solutiilor optime tratamentului personalizat pentru fiecaru cuplu in parte.

Dr. Marilena Baluta
Medic obstetrica ginecologie
Embriolog Senior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X