Succesul nostru nu se măsoară statistic ci ȋn zâmbetul familiei fericite - clinica medicum

Succesul nostru nu se măsoară “statistic”, ci ȋn zâmbetul familiei fericite!

În condiţiile unei natalităţi ȋn scădere și creșterii dramatice a numărului cuplurilor cu probleme de infertilitate, de natură diferită, tehnicile de reproducere umană asistată și suportul medical acordat acestor cupluri au devenit o practică de rutină ȋn centrele dedicate acestui fenomen. S-au născut copii frumoși și sănătoși și sute de familii au devenit mai fericite. Centrele de reproducere asistată ȋși măsoară succesul ȋn procente de reușită și fiecare cuplu care a reușit să obţină un copil sau mai mulţi, ȋn urma unui astfel de proces, a devenit “o cifră” ȋn plus ȋntr-un clasament “oficial” al centrului.

Puţină lume știe ȋnsă cum ȋncepe și ce pași trebuie să parcurgă un astfel de cuplu, care este impactul psihologic al “călătoriei”, pentru că acest proces este un drum lung si anevoios pe care ȋl parcurg el și ea, separate și ȋmpreună, echipă căreea i se alătură și medicul care ȋi ȋndrumă și ȋi coordonează pas cu pas.

Am stat de vorbă cu Dna. Dr. Gianina Brașoveanu – medic primar obstetrică-ginecologie, medic supraspecializat ȋn tehnici de reproducere umană asistată, medic cu competenţă ȋn laparoscopie, ecografie, colposcopie si histeroscopie – despre primii pași pe care un cuplu “infertil” trebuie să ȋi parcurgă:

  1. Ce investigaţii sunt necesare înainte de a iniţia orice procedură?

    Investigarea cuplului se face personalizat, pornind de la istoricul și anamneza fiecarui pacient. Există un barem minim de investigaţii pentru infertilitate, adresate ambilor parteneri. Pentru parteneră se testează rezerva ovariană prin dozarea unor hormoni în ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual, se fac culturi din col, histerosalpingografie, analize serologice pentru hepatita B, C, HIV si VDRL. În functie de antecedente si istoricul medical se pot adăuga si alte investigaţii, cum ar fi teste pentru boli autoimmune, histeroscopie, laparoscopie. Pentru partener, de primă intenţie este spermograma.

  2. După ce se fac aceste analize, care sunt pașii pentru procedurile ce vor urma?

    După ce avem un tablou care ne poate stabili sau da indicii despre cauzele infertilităţii, medicul curant va decide care sunt pașii care trebuie urmati. Ȋn funcţie de diagnostic, se poate ȋncepe cu monitorizarea ovulaţiei și contact sexual dirijat. Dacă avem o situaţie fericită a trompelor uterine dar o spermogramă proastă, putem ȋncerca o inseminare artificială, soluţia finală fiind fertilizare în vitro (FIV).

  3. În pregătirea procedurii de FIV, cum trebuie să se pregătească femeia pentru acest proces, în ce zi a ciclului menstrual începe acest proces? Este agresivă procedura de stimulare ovariană?

    Doza pentru stimulare se decide în functie de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de răspunsurile anterioare la tratament. Ȋn practică sunt folosite pentru stimulare doua protocoale: unul lung si altul scurt. Primul se întinde pe o perioada de aproximativ o luna si se începe din ziua 21 a ciclului anterior. Protocolul scurt începe din ziua a doua sau a treia a ciclului si durează aproximativ două saptămâni. După o statistică bine realizată, dintre protocoalele cel mai frecvent utilizate astăzi, protocolul cu antagoniști este considerat cel mai fiabil, având rezultate foarte bune, fiind o procedură mai puțin “chinuitoare” și chiar mai eficientă din punct de vedere al costurilor pentru pacient. Protocolul cu antagoniști începe ȋn ziua a 2-a a menstrei, se întinde pe aproximativ 2 săptămâni, această perioadă incluzând și transferul de embrioni. Ȋn principiu, răspunsul la aceasta protocoale este bun. Există cazuri ȋn care unele femei răspund exagerat, cum există posibilitatea ca altele sa răspundă destul de slab stimulării.

  4. In “laboratorul de fericire”, așa cum am numit noi centrul de reproducere umană asistată Medicum, se ȋntâmplă fertilizarea ovocitelor. Cum și când are loc embriotransferul?

    Ȋn urma puncţiei, lichidul folicular este extras, se identifica ovocitele, care ȋn trei-patru ore de la puncţie vor fi puse în contact cu sperma. După aproximativ 24 de ore de la inseminarea ovocitelor se verifică fertilizarea lor. Ovocitele mature se vor divide mai departe, proces din care vor rezulta embrioni de calitate, pe care medicul ȋi va transfera pacientei. După embriotransfer nu mai avem posibilitatea de a controla ce se întâmplă în uter, așteptăm cele două saptamâni și urmează să confirmăm/infirmăm sarcina.

  5. Dna. Dr. Brașoveanu, ne-aţi explicat cum se ȋntâmplă “tehnic” acest proces. Am vrea să știm cum se ȋntâmplă mobilizarea cuplului, fizic, mental… ȋn acest drum pe care ȋl parcugeţi ȋmpreună?

    Ca orice ȋntâlnire ȋntre oameni, orice relaţie care se infiripă ȋntre medic și pacient ȋnseamnă un transfer de ȋncredere, care are loc ȋn timp, prin cunoaștere reciprocă, prin multă ȋnţelegere a problemelor cu care se confruntă. Ca medici, privim acest fenomen integrat, inclusiv din perspectiva lui psihologică. Există studii care vorbesc despre faptul că trauma cuplului infertil este comparabilă cu trauma pacienţilor care suferă de boli grave, iar noi ne luptăm zilnic pentru a le da ȋncredere să meargă mai departe, cătând soluţii și alternative pentru rezolvarea situaţiilor inerente apărute ȋn timpul “călătoriei”, parafrazând metafora de la ȋnceputul articolului.

Cu toate progresele pe care medicina le-a făcut ȋn ultimele decenii ȋn acest domeniu și din experienţa acumulată de noi ȋn lucrul cu aceste cupluri, terapiile integrate de cuplu, medic specialist, embriolog și psiholog, sunt mai mult decât necesare, pentru a potenţa capacitatea de privi lucrurile din mai multe perspective, pentru a ajuta cuplul să treacă prin etapele anevoioase ale acestui proces și pentru a sprijini procesul de acceptare a faptului ca oamenii sunt mai mult decât cifre și statistici. Fie ei medici, fie pacienţi.

Mi se pare că succesul ar trebui cântărit mai mult decât “statistic”, ci foarte personalizat, individualizat, pentru că fiecare sarcină obţinută, chiar ȋn urma unui proces de reproducere asistată, este victoria acelei familii și noi, ca medici, ne-am asumat succesul, dar am știut să le respectăm lupta, intimitatea și “bula” de fericire, creată prin aducerea pe lume a unui copil. Ne-am bucurat sa fim parte a echipei! Dar succesul rămâne al lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, Bucuresti

Telefon

Telefon

0219178

Email

Email

contact@clinicamedicum.ro

Programare online

Programare online

Click aici!

X