Program consultatii : Luni - Vineri: 09.00 - 20.00 | Sambata: 09.00 - 14.00
  Contact : +4 0753 818 181

Noutati

Sarcina si trombofiliile - drumul intre "moda" si realitatea medicala

Metamorfoze…

De curand, a aparut la editura Humanitas, o reeditare a integralei prozei antume a genialului scriitor ceh Franz Kafka, sub titlul Metamorfoza, titlu al nuvelei nu mai putin celebra, scrisa in 1912. Am recitit aceste scrieri cu aceeasi placere si interes pe care le-am avut in adolescenta gasind in ele, acum, noi sensuri si intelesuri. Las, pentru cei care inca nu l-au citit pe Kafka, placerea de a-l descoperi si de a patrunde sensurile adanci al scriiturii sale. Recitind nuvela Metamorfoza mi-am adus aminte de o idee pe care a produs-o mintea ascutita a partnerei mele de viata: „Nu ti se pare ca Gregor (eroul principal al nuvelei) impreuna cu familia sa parcurg acelasi traseu comportamental cu cel al pacientilor nostri oncologici si ai apartinatorilor acestuia?” Si da, cu consternare si tristete, ii dau dreptate!

Afla mai multe
De ziua inimii, Medicum lansează "Cardio Fit", pachet de testare cardiacă dedicat sportivilor amatori

De ziua inimii, Medicum lansează „Cardio Fit”, pachet de testare cardiacă dedicat sportivilor amatori

O zi ca oricare alta…

Era o frumoasă zi de toamnă, viața își urma cursul firesc în jurul lacului Herăstrău. Rațele se bălăceau, îndrăgostiții își jurau iubire eternă, un bunic își plimba nepotul.

Pe o alee a parcului viața se lupta cu moartea, un echipaj al Ambulanței resuscita un tânăr care în timp ce alerga a făcut stop cardiac. Începe ultima cursă din viața acestui om, o cursă fără locul doi: „și unu și doi și trei”… pacientul este intubat și ventilat mecanic … e în fibrilație ventriculară … șoc electric extern…”și unu și doi și trei”… Adrenalină 1 mg intravenos …, flash-uri de sunet si lumină, voci nefamiliare care il întreabă „obsedant” dacă aude… este ceea ce își amintește Cezar din primele clipe din noua viață. „Felicitări, esti fericitul câștigător a 2 stenturi. Când zic „fericitul câștigător nu glumesc” ii spune doctorul de la spitalul Floreasca. Un bodyguard a vazut momentul în care s-a prăbușit în parcul Herăstrău, a sunat la 112 și i-a făcut masaj cardiac până a ajuns Ambulanța.

Afla mai multe
Cancerul mamar în timpul sarcinii. Cum poate fi diagnosticat şi ţinut sub control

Cancerul mamar în timpul sarcinii. Cum poate fi diagnosticat şi ţinut sub control

Femeile aleg astăzi să devină mame şi după vârsta de 40 de ani, deşi în trecut aceasta nu mai reprezenta o vârstă pentru procreere, iar numărul sarcinilor obţinute prin fertilizarea în vitro creşte vertiginos.

Schimbările sociale complexe apărute în ultimele patru decenii, mai ales în zonele cu dezvoltare economică crescută, au adus cu sine o modificare radicală a comportamentului de planning familial.

Ca o consecinţă a acestor schimbări, se constată o creştere a numărului de cancere diagnosticate în cursul sarcinii, iar cel de sân ocupă primul loc ca incidenţă.

Afla mai multe
Doctor Merticariu Mircea - Clinica Medicum

Infectiile la care suntem predispusi in timpul concediului de vara

Concediul de vara desi este asteptat de toata lumea, implica schimbarea rutinei de zi cu zi precum si contactul cu mancaruri si locuri noi de relaxare si convietuire. Indiferent ca am ales sa ne petrecem concediul de vara in Romania sau in strainatate, cei mai multi dintre noi au avut contact cu piscine, cazi cu hidromasaj, spa-uri, etc…

Infectiile urinare reprezinta un raspuns inflamator al epiteliului urinar in cazul dobandirii unui germene patogen. Cele mai frecvente bacterii implicate in infectiile urinare sunt: Escherichia Coli (cel mai fecvent patogen urinar – responsabil de 85% din infectiile urinare), Klebsiella, Proteus si Stafilococul saprophyticus.

Scenariul este unul des intalnit la pacientii tratati la noi in clinica: Pacientul X, aflat in concediu, desi a sesizat aparitia simptomelor urinare, intr-o prima etapa, a decis sa le ignore. Intre timp, simptomele urinare s-au intensificat iar din acest moment cei mai multi dintre pacientii nostri au decis ori sa urmeze un tratament (neavizat de catre un medic specialist) cu antiseptice, antiinflamatorii si chiar antibiotice (de cele mai multe ori total nepotrivite pentru afectiunea respectiva) ori au incercat sa fie consultati de catre un medic dar datorita lipsei asigurarilor de sanatate, a timpului lung de asteptare la camera de garda, etc., de cele mai multe ori s-a finalizat cu un tratament nepotrivit.

Odata cu intoarcerea din concediu, pacientul X continua sa ignore simptomele si din ce in ce mai multi dintre ei ajung chiar si dupa cateva saptamani de la debutul simptomelor la medicul specialist cand deja o infectie urinara „simpla” se complica cu infectie la nivelul rinichilor in cazul femeilor sau o infectie la nivelul testiculelor sau a prostatei in cazul barbatilor. Aceste situatii sunt de evitat deoarece tratamentul lor este unul complex iar complicatiile asociate lor pot duce la spitalizare, la efectuarea unor interventii chirurgicale si in cazuri severe chiar si la extirparea unor organe cum ar fi nefrectomia (extirparea rinichiului) in cazuri de infectii renale severe.

In cazul femeilor, exista o serie de simptome care ar trebui sa ridice suspiciunea unei infectii urinare joase (cistita – infectia vezicii urinare) precum:

 1. Disuria (dificultate la urinare)
 2. Usturimi sau dureri mictionale (dureri la urinare)
 3. Imperiozitatea mictionala (nevoia urgenta de a urina)
 4. Urinari frecvente
 5. Hematurie (prezenta de sange in urina) ce poate aparea in cazul cistitei hemoragice

In cazul in care nu se urmeaza tratament corespunzator, infectiile urinare pot ascensiona la nivelul epiteliului urinar si se pot complica prin pielonefrita (infectie la nivelul rinichilor). Simptomele asociate cu aceasta afectiune sunt:

 1. Durere la nivelul unghiului costo-vertebral
 2. Febra (peste 38 grade Celsius)
 3. Frison
 4. Stare de rau
 5. Lipsa poftei de mancare
 6. Mai rar, greturi si varsaturi

De asemenea, trebuie subliniat faptul ca in cazul rapoartelor sexuale frecvente, femeile sunt mai predispuse la infectii urinare.

Pentru barbati, una dintre cele mai frecvente patologii urinare intalnite in aceasta perioada este reprezentata de uretrita, infectiile urinare joase, orhiepididimita si prostatita.

Uretrita reprezinta inflamatia uretrei ca raspuns la un agent infectios cel mai frecvent prin transmitere sexuala. Se impart in doua categorii: uretrita gonococica (gonoree) si uretrita non-gonococica in care sunt implicati alti germeni (Chlamydia Trachomatis (clamidioza), Ureaplasma Urealyticum, etc.).

Principalalele simptome ale uretritei sunt:

 1. Scurgere la nivelul uretrei ce nu are legatura cu activitatea sexuala- poate fi galbena, incolora, maronie, verde sau chiar cu urme de sange.
 2. Senzatie de arsura/mancarime la nivelul uretrei

Diagnosticul uretritei se face prin recoltarea unei secretii uretrale. In urma acestei analize se poate initia terapia specifica.

Uretrita poate afecta in egala masura ambele sexe. De aceea este foarte important ca pacientul infectat sa anunte partenerii sexuali din ultimele 60 de zile pentru a efectua analizele specifice.

Netratata, aceasta boala poate duce la infertilitate si sarcina ectopica in cazul doamnelor si la infertilitate in cazul domnilor.

In cazul in care o infectie urinara joasa se complica cu o prostatita putem intalni urmatoarele simptome:

 1. Simptome iritative: polakiurie (urinare frecventa si cu cantitate mica), nicturie (trezire in timpul noptii pentru a urina), imperiozitate mictionala si pseudo-incontinenta (pierdere involuntara de urina prin urgenta mictionala)
 2. Simptome obstructive: jet urinar slab proiectat, initiere dificila a jetului urinar, disurie (urinare cu efort) si chiar retentie acuta de urina (acumuluare progresiva a urinii in vezica urinara cu imposibilitatea urinarii) – caz in care este necesara instituirea unei forme de drenaj urinar (montarea unei sonde urinare uretro-vezicale sau cistostomie minima).

La simptomele de mai sus, in cazul unei prostatite acute se mai poate adauga si febra (peste 38 grade Celsius), frison, stare de rau, greturi, varsaturi si chiar stare septica cu hipotensiune in cazurile avansate. Tratamentul in cazul aceste patologii este de lunga durata si trebuie facut sub stricta observatie a medicului urolog.

In cazul in care o infectie urinara joasa sau o uretrita se complica cu orhiepididimita acuta semnele sunt:

 1. Marirea hemiscrotului afectat prin marirea testiculului sau a epididimului. Testiculul se inflameaza, devine dur si dureros.
 2. La nivelul pielii scrotale pot sa apara durere, roseata si caldura locala.
 3. Stare de rau cu febra si frison in cazuri severe.

Mai sus am dorit sa fac o trecere in revista a principalelor simptome care ne alerteaza de prezenta unei infectii la nivelul tractului urinar.

Din momentul in care apar aceste simptome trebuie sa ne prezentam la medicul urolog pentru diagnostic si tratament. Diagnosticul implica in primul rand efectuarea examenului clinic de catre specialist.

In a doua etapa se efectueaza analizele medicale specific: sumarul de urina, urocultura, secretia uretrala, analize de sange, etc.. Atunci cand medicul specialist considera ca este necesar se pot efectua si analize imagistice: ecografie de aparat urinar, ecografie testiculara, examen computer-tomograf, etc.

In concluzie, incercarea unor tratamente naturiste sau intarzierea, din orice alt motiv, nu va face decat sa agraveze o afectiune, de altfel usor tratabila si sa duca la consecinte adesea nefaste pentru pacient.

Dr. Merticariu Mircea
Urologie

Afla mai multe
Chestionar pentru depistarea predispozitiei genetice la alergii - Clinica Medicum

Chestionar pentru depistarea predispozitiei genetice la alergii

Este evident ca in anumite familii exista o incidenta mai mare a alergiilor iar copiii nascuti in astfel de familii au o sansa mai mare de a fi diagnosticati pe parcursul vietii lor cu diverse forme de alergii. Aceasta predispozitie genetica spre reactii alergice este denumita atopie, iar derularea ei in diverse etape de dezvoltare si sub diverse forme de prezentare clinica este cunoscuta sub numele de mars atopic.

Afla mai multe
Sarcina si trombofiliile - drumul intre "moda" si realitatea medicala

Lumea oncologica – intre perceptia pacientului si realitatea medicala

A trebuit sa treaca foarte multe decenii pentru ca medicina, in toate domeniile sale importante, dar mai ales in oncologie, sa treaca de la o stiinta fundamentata doar pe fapte de observatie, experiente personale sau studii clinice simpliste, la o stiinta bazata pe dovezi fundamentate pe studii clinice ample, judicios concepute, in care coeficientul de eroare sa fie minim. Mai mult, in ultimii zece ani conceptul de medicina bazata pe dovezi (rezultate din concluziile stdiilor stiintifice cu nivel de evidenta ridicat) a fost inlocuit de concepul de medicina bazata pe stiinta.

Afla mai multe
Dieta, mit sau realitate? - Clinica Medicum

Dieta, mit sau realitate?

Efectuând o cercetare pe internet despre dietă (regim), vă veți confrunta cu o multitudine de informații despre calorii, alimente care îngrașă și care slăbesc, diete rapide și spectaculoase, cu denumiri ciudate, pastile, teste, creme, dar nicăieri noțiunea corectă a acesteia.

Afla mai multe

Cornelia Milea – Health & Performance Coach

FERICIREA SE ÎNVAȚĂ

Cum mănânci. Cum te miști. Cum gândești. Cum trăiești. Sunt cei patru piloni ai sănătății. Patru stâlpi pe care construim împreună sănătatea fizică și emoțională. Pentru că fericirea, un concept atât de abstract, se naște din gesturi și obiceiuri atât de practice: nutriția, mișcarea, atitudinea și stilul de viață. Toate se învață. Într-o lume în mișcare, te ajutăm să ții pasul fără să-ți pierzi echilibrul.

Cornelia Milea, Health & Performance Coach

Cornelia Milea, Health & Performance Coach

Ești unic. Unice sunt și gândurile, provocările și grijile tale. Fie că vorbim de un job solicitant, de relații în impas sau pur și simplu de zilele în care nu te regăsești. Și pentru că ești unic, credem în soluții unice și tratamente personalizate – așa că specialiștii noștri își dedică întotdeauna timp să te cunoască și să te asculte. Suntem aici să te ajutăm să-ți recapeți sănătatea fizică și emoțională. Cere ajutor când viața te copleșește, când îți pierzi încrederea, când energia dipare. Când timpul îți scapă printre degete, când visurile par imposibile. Când vrei mai mult. Când știi că poți mai mult. E timpul să-ți regăsești sensul, bucuria și vitalitatea.

Vino să te descoperi și să-ți găsești drumul spre o viață așa cum visezi, alături de Cornelia Milea, Health & Performance Coach. Antrenorul tău de fericire e la Clinica Medicum. Pentru informații sau programări, sună la oricare dintre numerele: +4 0753 818 181, +4 0759 900 900, +4 0314 050 090. Sau vino direct la recepția Clinicii Medicum: Bulevardul Mircea Eliade, nr. 18, Sector 1, București.

 

Afla mai multe